"Multitasking by tvång" ...

... kallar Jenny Strömstedt lärares påtvingade mångsyssleri: Alla de här ny fostrans- och kontrollfunktioner av både det pedagogiska och sociala livet, i skolan och delvis på fritiden. Hon beskriver det hela med glimten i ögat, man ler igenkännande.
http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/lot-avdrag---for-larare-som-offrar-sig-for-framtiden/

Jenny propagerar också för en "uppskatta lärarna vecka". Tja, kanske det, men effektivare vore kanske en lön som motsvarade utbildningskraven och ansvaret. I Stockholm har man räknat ut att lärarlönerna reellt minskar i år eftersom den blygsamma höjningen är lägre än kostnadsökningarna. Ingen tycks ha kunnat hejda den här lönetrenden, den fortsätter bara neråt, fast alla säger sig vilja hejda den. Vore kanske bra om staten toge över skolan, då skulle kravnivån och lönesättningen hamna på samma ställe. Idag är det staten som i hög utsträckning bestämmer läraryrkets innehåll medan kommunerna får betala.

Kommentarer
Postat av: Anita

Hej Inga!

Läste Torleif Styffes krönika i NWT i dag.
http://www.nwt.se/familj/article1116431.ece Värd att läsa och känna igen sig i.



Kommer du ihåg när vi diskuterade dörrars placeringar i rummet. Nu är frågan högt aktuell igen när jag tittar på ritningen på grundsärskolans nya lokaler. Det är verkligen viktigt vi är med och ger åsikter nu när vi väl har chansen.



Anita

2012-06-02 @ 17:49:38
Postat av: Lennart Carlstedt

Som lärarbarn läser jag artikeln med ett leende. Träffsäker skulle jag vilja säga.



Visst borde lönen vara högre men det gäller nog fler akademiska yrken. På min mors tid fanns ATP och hennes pension var nästan lika hög som min lön som bibliotekarie...Det måste löna sig att studera!

2012-06-02 @ 23:26:23
Postat av: Inga Magnusson

Anita: Jag läste Styffes artikel med behållning, han riktar också kritik mot utvecklingen av lärarjobbet och skolan. Liksom Jenny gör han det med glimten i ögat.



Mmm det där med dörrars placering är viktigt för ett rums funktion. Jag minns att vi har pratat om det för länge sedan. Det är viktigt att ni som ska jobba i verksamheten är med och påverkar nu inför framtiden. För min del är jag på avgång, inte abrupt som Styffe men lite i taget och känner att jag inte orkar fördjupa mig i eventuell ombyggnation.

2012-06-03 @ 07:02:41
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Lennart: Ja, du har rätt i det. Det vore fel att ge akademiker skyhöga löner men det får inte gå back med utbildning så som det gör idag. För att bli lärare krävs 3- 5 år på högskolenivå och det ger för de flesta så höga studieskulder att man i praktiken inte når upp till den lön som en hantverkare har efter tre år på gymnasiet.

2012-06-03 @ 07:07:48
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Gealach

Visst måste lönerna upp, men jag är glad att debatten om skolan äntligen har utökats till att omfatta mer än lönen, som så klart är en väldigt viktig fråga, men med den arbetsmiljön är det oklart om jag hade stannat ens med dubbelt så hög lön som jag hade.

Svar: Ja, både löner o arbetsmiljö betyder mycket för möjligheterna att rekrytera lärare framöver. Och jag är övertygad om att vi måste ha ett statligt ansvarstagande för det.
Inga Magnusson

2013-02-08 @ 10:10:12
URL: http://gealach.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback