Helena Blomqvist på Fotografiska museet.


Fotografiska museet är jättefint museum, vi besökte det förstås under helgen på fredagen. Det ligger vid Stadsgårdskajen på söder, en bit bortom Katarinhissen alltså. Ett privatägt museum som lockat 300.000 besökare under sin korta tid, två år bara. Det  omsätter 40 miljoner tror jag. En succé.
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/mot-mannen-som-finansierar-fotografiska
Det är inrymt i ett gammalt magasin, stort  tegelhus i flera våningar. Den här bilden från Fotografiska tog jag genom fönstret ut från restaurangen. Det måste rimligen bli Djurgården på andra sidan 



Sally Mann  "A matter of time"  gick jag snabbt förbi. Hon gör alltid bilder på tema tid, förgängelse, död, förintelse osv. Det är bilder av tidsprocesser och jag gillar dem inte. I tidstemat ryms också en hel del bilder av barn som poserar som vuxna. För mig är det pedofilvarning på sånt, men jag vet också att det var en del av 70-talet att framställa barn så. Bilderna i den här utställningen var hämtade från tidiga landskapsbilder, barnbilder från "Immediate family", "Proud flesh" som följer hennes svårt sjuke man och från "Body farm" en plats i Tennesse där människokroppar är utlagda för att långsamt förmultna.
http://www.svd.se/kultur/sally-mann-tanker-pa-doden_7244817.svd

Men Helena Blomqvist o  "Stories from another world" är fascinerande. Hon gör bilder som är lite mytiska, inspirerade av sagor. Ofta finns djur och grupparrangemang med. Det tar henne en månad ungefär att arrangera en bild. Hon bygger upp modeller och scenarior som hon sedan fotograferar.








I en bildserie har hon tagit fram gamla bilder på historiska / välkända  händelser där män har varit allvarsamma och mäktiga men bytt ut dem mot kvinnor istället. Det var festligt och gav en instinktiv känsla för olikheterna mellan hur vi ser på män och kvinnor. Bilderna är dessutom gjorda med en teknik sóm gör att de ser gamla ut.

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Intressanta bilder och en kul idé att byta män mot kvinnor. Ganska avslöjande...



Sally Mann behövs kanske också - det ska ju vara stor spännvidd på konsten. Den ska ju också vara kontroversiell. Jag tänker på Ecce Homo - oerhört starka och gripande bilder.

2012-06-05 @ 22:26:40
Postat av: anne

Låter som att det var bra att Sally Mann inte var färdigupphängd när vi var det, kanske vill jag se trots allt men inte en kväll som ska vara glad och trevlig.



Däremot tyckte jag om Helena Blomqvist också. Enligt guiden så är en del av hennes foton typ collage gjorda i datorn, speciellt de med husen i bakgrunden. Hennes bilder var ganska spöklika men på ett snällt sätt, litet Beatrice Potter emellanåt.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback