Fotografiska museet "Bilden av Strindberg"!

Man måste se utställningen "Bilden av Strindberg" om man har det minsta av intresse för August själv eller av fotografi och fotografiets historia. Den är bara sååå omfattande och välgjord.
Strindberg dog 14 maj 1912, alltså hundra år sedan och utställningen är en del av många hyllningar det här jubileumsåret.

Länge tog jag avstånd från August Strindberg eftersom han inte skötte om sina kvinnor och barn på ett bra sätt. Men  han har verkligen växt i mina ögon de senaste åren som proffsig konstnär. Jag har upptäckt honom, inte bara som den geniale författaren av romaner och skådespel utan också som bildkonstnär och nu som fotograf.

Det finns två aspekter av Strindberg och fotograferandet. Den första är egentligen att han var nog en av de allra första som använde foton av sig själv på ett medvetet sätt. I stort sett alla bilder som tagits av honom är mycket genomtänkt arrangerade av honom själv. Han ville framstå på ett visst sätt i omgivningens ögon och såg till att foton av honom framställde honom just så; vacker med stor hårman som matchade det lilla huvudet, utmanande snygga kläder, sin egen person i förgrunden - andra i bakgrunden, osv. Till o med den sista bilden av honom, det som ser ut att vara ett snapshot i gatuvimlet var ett arrangemang. Han tänkte alltså fotografi på många sätt så som kändispressen gör idag och han var tidigt ute med det tänket.

Sen var han själv en duktig fotograf och använde olika tekniker som utvecklades under hans levnad vid sekelskiftet. Han till och med experimenterade med foton som rena konstbilder, vilket nog ingen annan gjorde då. 

Med på utställningen finns stora stadsbilder från Stockholm som är absolut knivskarpa tack vare den goda tekniken!

Utställningen fokuserar på Strindberg som samhällskritiker, galning, kvinnohatare, vagabond och just fotograf. Den startade i maj i år och pågår till 9 september så det finns gott om tid. Jag skulle gärna se den igen.

http://fotografiska.eu/Museet/Utstaellningar/Bilden-av-Strindberg

http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Strindberg var en sammansatt person. Det går en mycket intresant dokumentär i SVT2: Strindberg - ett djefla lif. Han säger själv: Mitt liv - det är inte vackert men djävligt intressant.Många fina foton. Som författare var han ju en av våra stärsta. Hans kvinnor hade det förstås inte lätt. Läs gärna Lena Einhorns bok SIRI Handlar om Siri von Essen. Intressant och gripande (det är också hon som gjort TV-serien)

2012-06-05 @ 23:19:09
Postat av: anne

I sista fotot finns en person i bakgrunden, han retuscherades bort i Strindbergs version av fotot. Bland idolporträtten av honom själv finns ett taget av "Otto", den trendigaste av dåtidens fotografer, självklart skulle Strindberg ha ett visitkort taget där.



Fåfäng är väl mer än mellannamnet.



Allt enligt vår guide förra veckan! :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback