Övervakningskameror i skogen! Vill vi det?

Djuren finns i naturen - människor finns på grillplatser,  stigar och vandringsleder!
http://www.expressen.se/nyheter/nu-installeras-kameror---i-naturen/

Så resonerar man i anslutning till det märkliga beslutet att länsstyrelsen får sätta upp övervakningskameror i skogen för att med kamerors hjälp komplettera spårning som metod att räkna rovdjur (!). Det ska ju vara väldigt goda skäl för att sätta upp kameror på platser dit allmänheten har tillträde. Det ska i så fall  handla om att skydda människors liv och egendom, förebygga brott.

Men nu får man alltså plötsligt sätta upp kameror i skogen för att räkna rovdjur!!!! Det är bara så billigt.
 "Kamerorna får dock inte sättas upp bredvid vägar, vandringsleder, grillplatser eller elljusspår där det finns människor." så refereras angående beslutet .Och tänket är att i naturen finns bara djuren, inte människor, för människor går bara på stigar och vandringsleder!!!! Resten av naturen är djurens!! Detta resonemang är ett talande exempel på hur det blir när man ser på naturen ur ett rent betraktarperspektiv (naturen är en plats man besöker och rör sig i på anvisad plats)  inte ett brukarperspektiv (något man använder i sin vardag och i sitt yrke) .

Faktum är att en hel del människor rör sig i skogen utanför utmärkta leder, grillplatser och stigar!
 
Det kan vara skogsägaren som vill ha koll på sitt skogsbruk, svamp- och bärplockare, jägare, fågelskådare, ja kanske till och med människor som bara vill njuta av stillheten och tystnaden utan det moderna samhällslivets påfund, i stil med att vara betittad och övervakad hela tiden.

Datainspektionen säger angående  kameraövervakning:

"Kameraövervakning innebär alltid ett intrång i de övervakades personliga integritet och för att vara tillåten får intrånget inte vara otillbörligt, eller med andra ord kränkande. För att en kameraövervakning inte ska vara kränkande måste ändamålet och behovet av övervakningen väga tyngre än de övervakades intresse av skydd för den personliga integriteten. Det innebär att kameraövervakning inte kan användas som en standardåtgärd, utan det krävs starka skäl för att intrånget i den privata sfären ska vara motiverad."

Om inte detta är en standardåtgärd då vet jag inte vad man menar med det uttrycket. Och hur kan behovet av att använda en av olika alternativa metoder för att räkna en djurart väga tyngre än människors behov av integritet?????


Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Kan detta verkligen vara ett problem??Jag misstänker att det varit andra tongångar om det hade gällt att spåra älg...

2012-06-28 @ 22:29:37
Postat av: Anonym

Lennart: Ja, men visst är det ett problem när man utnyttjar de snäva möjligheter till kameraövervakning som lagstiftningen ger till en ren standardåtgärd som detta. Det finns flera metoder att räkna rovdjur och detta med kamera i skogen utgör endast ett komplement. Dålig stil!

Vadå älg???? Vem i all världen skulle vilja ägna tid och resurser och kraft åt att kolla på älg på en teveskärm???? Det görs spillningsinventering och helikopterinventering av älgstammen och det finns inga behov av att "lära känna" varje individ eller räkna dem exakt. På ett ungefär är helt ok.

Och det borde räcka när det gäller rovdjuren också, det finns inga goda skäl att registrera varje djur individuellt.

2012-06-29 @ 00:12:19
Postat av: Inga M

Det var jag som skrev kommentaren ovan förstås!

Postat av: Herta

Ibland funderar man på behovet.

2012-06-29 @ 19:31:51
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback