VARGAR SKA VARA RÄDDA FÖR MÄNNISKOR!

VARGKRAMARE OCH VARGMOTSTÅNDARE KAN I KÖLVATTNET PÅ TRAGEDIN I KOLMÅRDEN VARA ENSE OM EN SAK:
 
Vargar ska inte göras till tama husdjur som ska gosa med människor i djurparker eller i naturen!
 
Det ger helt fel signaler till allmänheten att sprida en förfalskad bild av vargen när man nappar upp vargvalpar på konstlad väg och försöker transformera om dem till tama keldjur.
 
För såna är bara just de vargar som fötts upp på det viset, de kan  under vissa omständigheter  vara kramgoa, dock inte alltid har vi sett nu. Den här "förmänskligade" vargflocken i Kolmården säger inte mycket  om de vargar vi har i Sverige, huruvida de är "snälla" eller inte,  möjligtvis att det handlar om väldigt oberäkneliga djur.  Och att de är kapabla att döda en människa.  Vilda vargar, om vi nu måste ha dem i vårt land,  ska istället vara just vilda, skygga för människor och befinna sig så långt in i skogen som möjligt. Och om en djurpark ska ha ambitionen att visa en varg så som den i verkligheten är så borde den rimligen få vara så lik en vanlig vild varg som möjligt. Sen kan man ifrågasätta om vilda djur ska hållas i parker, men det är en annan diskussion.
 
De svenska vargarna är inte särskilt skygga, vilket de boende i vargrevir har försökt säga länge, utan att bli trodda av media. De  rör sig rätt oblygt nära människor och tamdjur. Men nu verkar det äntligen som om det finns en gemensam plattform att stå på för både vargvänner och vargmotståndare; de svenska vargarna bör vara så skygga som möjligt och enligt vargforskarna så kan det åstadkommas genom jakt. Vi behöver vargjakt i landet både för att decimera antalet och för att göra dem skygga.
 
Och nu har miraklet skett; en journalist har vågat skriva just om behovet av skygghet och jakt i en ledande kvällstidning. Vi som har skrivit om detta gång på gång på gång blir nästan tårögda av tacksamhet och hoppas att vi nu står inför ett trendbrott i vargdebatten och början till en samsyn i en grundläggande fråga. Tack Johannes Forsberg, Expressen! Och jag hoppas att du slipper allt för många otäcka hotelser från rabiata vargvänner efter den här krönikan. När vi andra skrivit just det här som du skrivit nu så dimper det alltid ner den typen av reaktioner.
 
Detta nedan är delar av Johannes Forsbergs text som är mycket längre. Gå in och läs den!
 
 
" När människor får för sig att vargar inte är farliga är risken som störst att de blir det.                  

Människan måste ingjuta skräck i vargen

Av debatten att döma är den stora tragedin inte att en 30-årig kvinna plågades till döds utan att vargen nu riskerar att få fler fiender.

I en Twitterkommentar slår Lars Ohly fast att det inte behövs färre vargar, utan färre jägare. Och ändå påstår han att det är jägarna som "använder sorgen" i politiska syften.

Den urbana eliten känner sig aldrig så upphöjd och upplyst som när den får mästra påstått primitiva lantisar i vargfrågan. Nu är budet att tragedin på Kolmården absolut inte får blandas in i vargdebatten, i alla fall inte av någon som känner annat än odelad glädje inför rovdjurets utbredning i Sverige.

Det är givetvis viktigt att folk inte börjar frukta för sina liv under skogspromenaderna. Men hur extremt sällsynt det än är att vargar angriper människor säger attacken på Kolmården ändå något om dem som art.

Problemet är att även de vilda vargarna kan tappa respekten för oss. Och i förhållande till ett djur som vargen inte respekterar är den inte en gullig hund utan en skoningslös mördarmaskin. Sett till det totala antalet vargar i världen är deras mänskliga offer försvinnande få - men de finns. Under det senaste decenniet har ett tjugotal dödats, oftast kvinnor och barn och i allmänhet av vargar som levt alldeles för nära människor."

 

"Men i den finns också ett litet korn av vishet, dyrköpta erfarenheter från tidigare generationer som visste hur farlig den varg är som inte fruktar människan.

Den insikten behövs, nu när vargen återtar sin naturliga plats i vårt ekosystem.

Därför är det oroande att vargvänner har bemött vargmotståndarnas överdrifter genom att helt avfärda vargens farlighet. Kolmårdens zoologiska chef Mats Höggren förklarade förra vintern i en intervju med Folkbladet att syftet med deras ödesdigra tämjning av vargar var att visa människorna som släpps in i varghägnet att djuren inte är farliga.

Det är just när människor får för sig att vargar inte är farliga som de verkligen kan bli det. Risken finns exempelvis att boende i vargtäta områden, stärkta av experternas lugnande ord, får för sig att börja mata djuren.

Vargen är ett majestätiskt och förunderligt djur men den måste hållas på avstånd och lära sig att aldrig våga utmana människor.

Det finns starka belägg för att vargar som jagas lär sig och sina ungar att hålla sig borta från civilisationen. Därför är jakthatet så missriktat.

Ska vi kunna leva med vargen måste vi också jaga den

Av Johannes Forssberg

http://www.expressen.se/ledare/johannes-forssberg/manniskan-maste-ingjuta-skrack-i-vargen/

 

 

 
Av Johannes Forssberg"
 

Kommentarer
Postat av: Veiken

AMEN! Tänk om alla kunde förstå......
Svar: Du missförstod nog mig igår. Jag har inget emot att människor har och får höga löner - jag vill att det ska pratas kronor och ören INTE bara % för det är vilseledande. Det är stor skillnad om en person får 3 % löneökning på en inkomst av 100 000/mån eller 3 % på 20.000/ månad. 3000:- i det ena fallet och 600:- i det andra..... Ha det gott!

Postat av: Lena

Kloka ord!

2012-06-19 @ 21:36:49
Postat av: TT

Jag tycker det är märkligt att alla experter tjatar vidare om att vargen inte dödat en människa sedan 1800 kallt. De har ju helt ändrat beteende sedan dess och beteendet bör alltså värderas om.

2012-06-20 @ 00:02:19
URL: http://tyratok.blogg.set
Postat av: Zarah

Rovdjur är alltid rovdjur, det är vi nog alla eniga om. Däremot tycker jag det är litet trist att vargmotståndarna försöker dra poäng på den här tragiska händelsen.

Det finns mycket som är farligt, som vi gör utan att blinka.

Svar: Hmm , jag skulle nog vilja påstå att vargkramare använder den här olyckan för sina syften, ex Lars Ohly.
Inga Magnusson

2012-06-20 @ 19:22:21
URL: http://verandan.svenskablogg.se
Postat av: Zarah

Så tycker vissa. Jo, åsikterna är olika. Men hur många människor dödar inte bilarna som är fullt accepterad i vår miljö trots att de är betydligt farligare för miljö och människor. Hundar dödar barn också, det uppmärksammas, men inte alls som när det gäller rovdjuret vargen. Ja, det finns mycket som är livsfarligt i livet som accepteras. Eller hur?

Svar: Zarah: Mmm det stämmer. Men den stora och trista skillnaden är att när det gäller bilar så är vi medvetna om farligheten, erkänner den och försöker förebygga skador så mycket vi kan. Samma sak när det gäller hundar. Det finns en strikt lagstiftning som reglerar hundhållning just för att människor ska slippa komma till skada. Det stora problemet med varg är att mediafolket som f.ö. till stor del är just miljöpartister, försöker framställa vargen som totalt ofarlig och motsätter sig den jakt som skulle kunna vara en del av lösningen på problemet med vargars närgångenhet i Sverige.
Inga Magnusson

2012-06-22 @ 12:39:29
URL: http://verandan.svenskablogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback