Fiber...

... ska det bli i Sillerud nu genom Sellnet. Vi var på möte i Svensbyn ikväll och det beslutades med ett rungande ja att starta upp. Det var ett välbesökt möte trots en vacker sommarkväll, vet inte exakt men måste rimligen ha varit över 100 personer, kanske bortåt 150.

Katarina står vid tavlan och längst fram här är styrelsen för Sellnet med lanthandlare Rickard, Björn, Kent och Ingrid. Det finns några  till med som inte syns eller var med den här kvällen; Bo N och Christer N. Bo K.  bl.a.

Katarina Johannesson, vårt kommunalråd, ses här berätta om kommunens roll i det hela. Som vanligt är hon alldeles för blygsam när det gäller den egna insatsen. Men faktum är att om inte Katarina engagerat sig personligen i att söka de här pengarna och driva det till beslut så hade Årjängs landsbygd inte haft de här miljonerna i EU-bidrag till att bygga fibernät för.

 

Jag är mycket tacksam över det, för fibernät kan betyda stor skillnad för oss när det gäller TV, dator och telefon framöver. Telia skrotar ju sitt kopparnät lite vartefter och i en del av kommunen, Östervallskog är det redan borta. Även om uppgiften från Telia är att man inte har planer på att ta bort kopparnätet just nu så är det ingen som vet vad som väntar framöver. Erfarenheten har visat att om många skaffar fiber så blir det så få kvar att det inte blir lönsamt för Telia att behålla kopparnätet. Alternativet att använda det mobila nätet blir trångt om alla ska bruka det istället, för där finns en given kapacitet som alla delar.

 

De som går med nu i starten får del av bidragspengarna från EU när det gäller anslutning, men den som väljer att gå med senare får betala självkostnadspris.  

 

Björn Ahlsmark är mr Sellnet och han gjorde en suverän presentation av läget i Sellnet just nu; vad som gjorts och vad som ligger framåt, tydligt och begripligt även för oss som inte begriper nåt av det här.

 

Det finns c;a 950 fastigheter i Sillerud och numera så är 375 med i Sellnet.  Det ska byggas ett stamnät och så utlöpare från det. Det blir lite som när järnvägsnätet byggdes med stambanor som staten stod för  och så privata bolag som byggde resten. Fast nu blir det kommunen som står för stamnätet och föreningarna som bygger ut till abonnenterna.  I kommunen finns nu 8 såna här fiberföreningar, med sammanlagt 1.900 medlemmar och mycket bygger på ideellt arbete. Nordmarkens fiberföreningar är paraplyorganisation. Kommunala bolaget Å-net ska driva nätet, By-net bygger om jag fattat rätt av organisationen.

 

En  jurist ska jobba med att se till så att alla avtal som nu ska skrivas blir korrekta och att de skrivs så att det hela blir momsfritt. Säffle hade krångel med det när de byggde sitt nät, men lyckades få det mómsfritt.

 

Den senaste kalkylen, framtagen av By-net för kostnader ligger på 17.900 SEK per fastighet som vill ha fiber, sen får var och en betala grävning från tomtgräns och in i huset. I den kalkylen ingår inte moms, men 2.500 för oförutsedda utgifter.  Om slutkalkylen skulle hamna på över 19.850 SEK så blir det nytt möte och ombeslutande.

 

När nätet är utbyggt så äger Sellnet sitt nät och väljer det mediaföretag som man anser bäst och man kan sälja fiberuppkoppling till exempelvis angränsande grupper av boende och till vindkraft som behöver fiber.

 

Ett nät är före Sellnet i kommunen med byggnation och det är Vatt-net vid Risviken. Där har 205 fastigheter bildat förening, när det kom till skarpt läge var de bara 8 som backade ur, så det blev bra uppslutning i projektet.

 

Om jag förstår det hela rätt så pågår just nu upphandlingsförberedelser i Sellnet och att den som ska ha hand om byggnationen tar in anbud från olika firmor på jobb och materiel.

31 juli blir sista dagen för att söka medlemskap i Sellnet.

31/ 8 fakturera de anslutna

30/ 9 inbetalningen ska vara gjord till Sellnet

Förhoppningsvis ska man kunna börja koppla in abonnenter nästa sommar.

Björn och styrelsen gör ett fantastiskt jobb med detta!

 

Jag har försökt rabbla upp en massa fakta från mötet men reserverar mig för att jag fattat nåt fel eller glömt nåt väsentligt.

Efter mötet gav sig en bloggkontakt till känna, himla kul att få ett ansikte på L som kommenterar här ibland! L har anknytning hit, men bor i en annan del av Värmland nu. Tack för trevliga kommentarer glömde jag säga men gör det nu istället!


Kommentarer
Postat av: Björn Alsmark

Tack Inga för detta inlägget. Jag tog mig friheten att använda det som ett referat från mötet och har lagt ut det på vår hemsdia, så de som inte kunde komma på mötet kan läsa vad vi pratade om. Jag har nu också lagt ut hela presentationen jag hade på mötet på hemsidan http://sellnet.se
Tack för hjälpen, det räknas som medlemsinsats!

Svar: Tack för det Björn! Jag hoppas att du rättar sånt som jag skrivit eller fattat fel. Det var ett bra möte och du har en god förmåga att förklara de här svåra sakerna för oss som är totalt okunniga.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback