Neger ...

.. .är tydligen ett ord som man inte får ta i sin mun längre. För mig har det ingen negativ laddning, det är en beteckning på en ras utan att vara laddat med något speciellt. Det finns fler raser, negrer, mongoler, aboriginer, europeiska vita kanske,  osv. Jag är inte så bevandrad i ämnet, men tänker på frågan utifrån en alldeles bondsk, lantlig värmländsk  synvinkel. Raser av människor finns, har alltid funnits, men alla har samma grundläggande människovärde, bara de yttre dragen skiljer sig åt. Något har hänt som jag inte har följt med i. Men jag gissar att det kommer från USA. Yngste sonen som bott där i sex år säger att n-ordet kan man inte använda alls i USA utan att riskera att få stryk. 
Och när vi använder det här hemma så studsar barnen högt.

I  det officiella Sverige är numera ordet neger inte längre rumsrent, det är  totalt oanvändbart. Och jag inrättar mig förstås.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2443289/elevernas-hemlaxa-boja-ordet-neger

Kommentarer
Postat av: Selma

Varför skulle man använda ett ord som uppenbart upplevs som kränkande? Det är dels oerhört sällan man behöver definiera en människa utifrån hudfärg och då finns det gott om andra ord att tillgå. Jag tänker lite så här, om ordet hora för mig inte är nedsättande utan enbart en beteckning på ett försörjningssätt vilket som helst, vore det då ok om jag sa att någon var det? Fitta är ett annat sådant ord som jag inte gärna säger att någon är trots att jag inte anser det vara något skamligt att ha en.



Tro om du nu sedan jag skrivit dessa runda ord kommer att få en ny kategori bloggbesökare.



Dessutom är väl vetenskapen rätt överens om att raser inte förekommer hos människan. För det är vi alltför lika varandra.

Postat av: Gunvor

De där andra två orden använder jag inte. 'Neger' stör inte mig, men det finns ju en så sorglig historia bakom och man måste förstå att det är mycket känsligt och kan uppfattas som ringaktning.



Visst finns det raser! Det vet ju vetenskapen, men det är just nu inte politiskt korrekt att erkänna.

2011-05-24 @ 12:08:41
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: anne

Ett ord som jag definitivt inte använder. I slutet av 80-talet var det colored som gällde och därefter Afro-American. Så är det bara.

2011-05-24 @ 21:36:27
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Av vad jag läst och hört så kommer ordet neger från slavtiden då de kallades för detta och värre

tror det är därför det ordet inte är så uppskattat bland färgade och svarta människor.



2011-05-24 @ 22:15:01
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Suss

Jag envisas med att säga negerbollar istället för chokladbollar, jag har dessutom 2 bruna barn. Vad ska jag annars ge småkakorna "Finska pinnar" för nytt namn och måste jag sluta dansa "polska" för att inte förolämpa folkgrupperna från Finland respektive Polen? Det finns säkert fler exempel om man tänker till lite.

2011-05-24 @ 23:52:17
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Herta

Jag minns när vi under många år hade EN person av afrikanskt ursprung i vår lilla stad. Jag säger chokladbollar och finska pinnar( förlåt mig kära grannfolk i öster).

2011-05-25 @ 20:04:39
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback