Lars - Erik Liljelund ...

... heter han som utreder hur vi ska ha det med rovdjuren i Sverige på lite längre sikt. Hans förslag ska vara färdigt nästa år 2012.

Än så länge har han bara gett ett förslag till hur många vargar det bör finnas för att ur biologisk synpunkt säkra den svenska vargstammen; 450 vargar, alltså betydligt fler än de officiella 250 som finns nu (egentligen är det säkert en bit över trehundra). Fast 450 är bara tillhöftad, han saknar vetenskaplig grund för den. Eller rättare sagt det finns lika många olika siffror som det finns forskare. Förmodligen klarar man sig med drygt 100 individer om man kan fixa en bättre genetik än nuläget.  Liljelund menar också att genetiken just nu är det viktigaste och Genetiken är på god väg att ordna sig själv, med de frivilligt invandrade som nu förökar sig med en farlig fart. Och nu åker Liljelund runt o lyssnar på reaktionerna och kollar läget. En dag i förra veckan var han i Karlstad och gubben var med på det mötet. Nästa uppdrag för Liljelund är att väga biologin mot sociala behov och då kan det komma ett annat förslag, förmodligen mindre än 450. Det får vi tacka för. När man ser kartan över vargrevirens utbredning så har man svårt att tänka sig dubbelt så många som vi har nu, om inte Norrland och södra Sverige ska ha några alls. En stor del av mellansverige är ju faktiskt fullt redan. 


Roland träffade honom på länsstyrelsen där han berättade lite om sitt förslag. Men mest av allt lyssnade han på hur läget är i Värmland och Örebro län.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/norsk-vargtik-i-kalmar-lan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback