Grekland får inga pengar ...

... ur EUs stödfond enligt ryktet. I så fall går man mot en statsbankrutt, internationell tvångsförvaltning av ekonomin och banker som går omkull med följder som inte riktigt går att överblicka. Grekland fick en utbetalning på 1000 miljarder från EU mot löfte att genomföra  ett antal åtgärder syftande till att strama upp ekonomin för att få den långsiktigt på fötter, men man har misslyckats på samtliga punkter enligt den granskning som gjorts. Därmed riskerar man att inte få några pengar alls mer. EU har problem att få stöd bland sina andra medlemmar för att gödsla det som allt mer framstår som en korrupt  och ansvarslös regim.

Landets regering  har inte bara lovat runt med välfärdssystem som staten inte har råd att betala, man har också en omfattande korruption, stor skatteflykt och helt enkelt dålig koll på stats-ekonomin. De falska uppgifter man visat upp för EU tidigare har inte enbart varit försök att dölja pinsamma fakta, utan också helt enkelt resultat av att man inte riktigt vetat själva hur det ligger till.

Det finns pengar i landet, vilket syns tydligt i mångas lyxliv, medan stora  befolkningsgrupper exempelvis jordbrukare lever nära existensminimum. En del yrkeskategorier av statligt anställda har mot att ge regeringen sitt stöd fått goda pensioner och kan sluta arbeta redan i femtioårsåldern. Landet styrs i praktiken av några familjer / släkter. 

Greklandsdilemmat är intressant som test på EUs gemensamma ekonomi eftersom flera länder har liknande problem och EU redan har gjort institution av jättestödfonder till bankrutta medlemsländer. Genom en lång omväg tycks det bli så att de många vanliga EU-medborgarna ska försörja en minoritet som tillåts sko sig via svaga regeringar i några länder.  
 
http://www.dn.se/ekonomi/greklands-bordor-maste-delas-rattvist

http://www.dn.se/ekonomi/tyska-uppgifter-grekland-far-inga-pengar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback