Fyra timmar direktsändning per dag

"För det är läraren allt hänger på. Idéhistorikern Sven-Eric Liedman var en av dem som svarade på Maciej Zarembas reportageserie (DN 27/4). De två hade olika åsikter om det mesta. Men om en sak var de rörande överens: betoningen av den enskilda lärarens roll. Liedman talade om hur avgörande det var med lärarens goda ledning för att ele­ven själv skulle ställa sig de vettiga frågorna. Zaremba gick längre: ”en arbetsgivare som vägrar att inse att lärare är ett konstnärligt yrke (fyra timmar i direktsändning varje dag – och inför en publik som inte ens är där frivilligt) – har straffat ut sig ur samtalet”."

Så här står det i DN idag

Nej allt hänger inte på läraren men en hel del. I dagens skolsystem med frivilliga val söker föräldrar och elever  till skolor där lärarna är bra.  "En dator till varje elev" eller betalda ridlektioner har mindre betydelse och kan inte kompensera dåliga lärare. 

 Jag gillar liknelsen som Zaremba gör om lärarjobbet, om den del som jag tror är svår att föreställa sig för den som inte prövat: "fyra timmar direktsändning varje dag - inför en publik som inte ens är där frivilligt".

Före en lektion måste allt vara absolut förberett och genomtänkt inklusive en plan B om något går snett för när undervisningen börjar är det  100 % mental närvaro som gäller fram till lektionsavslut.  

 
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/slarva-inte-bort-lararna





Kommentarer
Postat av: Lena

Jag minns min forntid på högstadiet, 24 lektioner/vecka "i direktsändning" för upp till 10 olika undervisningsgrupper, 250 betyg att sätta, klassföreståndare, ämnesansvarig, konferenser mm.

Visst var det slitsamt, men den tiden känns fortfaranadesom en väldigt positiv del av mitt yrkesliv.

Tills "Åstorparen" kom med sin privata syn på den "direktsända" tiden och sommarlovet, d.v.s lärare hade full lön för att jobba halvtid. Tyvärr fick han med sig socialdemokraterna och sedan började bollen att rulla. Nedåt! Äntligen kommer en ny syn på lärarjobbet, inte från lärarfacken utan utifrån. Måtte det hjälpa!

2011-05-24 @ 09:47:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback