EU bankrutt?

Nej inte riktigt än,  men visst finns det inbyggt ett strukturfel i hela EU -konstruktionen. I land efter land väljer regeringar att med öppna ögon köra sitt lands ekonomi i botten eftersom man inte vill riskera att förlora makten genom att fatta impopulära beslut såsom höjd pensionsålder. Och man kan göra det i förvissning om att det kommer ett räddningspaket från EU. För om ett land faller ekonomiskt så blir det elände i hela EU och för att undvika det så griper EUs räddningsfonder in. Man har till och med valt att institutionalisera detta fenomen genom att inrätta särskilda räddningspengar (!) och vilka signaler ger det till de enskilda länderna? 

Jo,  att det går bra att låta pengarna rulla ut i populära välfärdssystem typ tidiga pensionsavgångar för att köpa sig makten i nästa val.  Ekonomisk ruin är inget som drabbar en stat plötsligt och som från ovan, lika lite som det sker i en familjs ekonomi. Man har varningssignaler långt innan men väljer att försöka mörka utåt tills situationen är nära katastrof. Man kan inte ha mer utgifter än inkomster, det är enkel matematik som de flesta av oss måste behärska.

Botemedel?
Jag som är EU-skeptiker tycker förstås att man ska skrota hela EU-projektet, det var dömt att misslyckas från början. Man riskerar att det med automatik skapas ett alldeles för stort demokratiskt underskott i en så stor statsbildning. Och de ingående länderna består inte enbart av ekonomi och handel som kan likriktas, de består också i hög grad av kultur, tradition, språk och nationella särdrag som inte så enkelt låter sig lagstiftas bort och slipas av. Därmed skapas inbyggda spänningar som blir svåra att överbrygga. Det finns inte särskilt mycket av Europeisk samhörighetskänsla som kan kitta ihop.

Men om man nu väljer att ändå behålla EU-konstruktionen så måste man självklart kräva en mycket bättre kontinuerlig genomlysning av ländernas  ekonomier så EU inte ställs inför faktum när det redan gått för långt.

Man måste också kunna utesluta länder som vägrar att inordna sig utifrån ekonomiska regler om ekonomi i balans. Annars får EUs skattebetalare bekosta enskilda regeringars fortsatta nationella maktinnehav.

http://di.se/Artiklar/2011/5/25/236621/varlden-oecd/


Kommentarer
Postat av: Tilda

Hej!

Min kommentar gäller inte detta inlägg utan ett annat inlägg som du skrivit, nämligen det om att du hade släktanknytning till Restaurang Riche. Blev nyfiken när jag läste det för jag har också släktanknytning där nämligen till den förste ägaren av Riche. Tänkte se om det var samma anknytning du hade eller om du kanske vet hur man får reda på mer info om Riche och ägarna genom åren där.



Vänllig hälsning



Tilda

2011-05-26 @ 01:33:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback