Betyg ska kunna omprövas ...

... föreslås i en utredning och tanken har stöd hos en majoritet i riksdagen. Anledningen är rättvisekrav eftersom betygen ligger till grund för kommande studiemöjligheter och att betygssättning är en myndighetsutövning.

  Det låter som ett vansinnigt förslag av flera skäl.

1. Det finns upp emot 100.000 elever i varje årgång i Sverige och lågt räknat gissar jag att ett 10% av dem kommer att överklaga något av sina betyg för att de tycker det var orättvist. Det innebär att man varje år ska utreda 10.000 överklagningar! Antagligen blir det fler som väljer att försöka få sitt betyg omprövat, det är ju som man säger viktigt och jag skulle tro att många vill ta chansen att få ett högre betyg. Om man ser detta krasst pragmatiskt så undrar jag om vi har samhällsresurser till detta och om det är vettigt att använda så mycket resurser till detta. Jag misstänker att de i så fall tas från skolbudgeten och därmed blir det mindre resurser över till att göra bra skola.

2. Hur ska en utomstående rättslig instans kunna pröva ett betyg och göra det rättvisare än den lärare som har följt en elev i skolarbetet? Jag utgår ifrån att ett betyg sätts utifrån både muntliga och skriftliga prestationer under skoltiden. En del elever har svårt att uttrycka sig i skrift och är helt beroende av att visa upp sin "sammanhangskunskap" i tal. Sen att det aldrig går att göra ett betyg helt 100 % rättvist får vi nog leva med, oavsett om det är läraren eller en rättslig instans som gör bedömningen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/elever-bor-fa-ratt-overklaga-betyg_5859695.svd


http://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-sagar-overklagade-betyg


Kommentarer
Postat av: anne

Och då blir det litet tragiskt att varenda betygspoäng och meritpoäng räknas så till den milda grad när du söker vidare... Väl inne så kvittar många av betygen för det är inte de kunskaperna som ska tillämpas..



Annat ansökningsförfarande till (populära) högre utbildningar kanske?

Postat av: Lena

En korttidsanställd obehörig vikarie kan idag sätta betyg på upp till 200 elever. Rättsäkert???



Den här tanken tror jag kan leda till inträdesprov till högre utbildningar. Ett klart bättre sätt att se om förkunskaperna är tillräckliga. En del privatskolor ägnar sig idag åt betygsinflation för att locka till sig fler elever. Inte heller bra.

2011-01-12 @ 09:10:18
Postat av: Inga M

Anne o Lena: Det är bra med förslaget om att endast utbildade lärare ska få sätta betyg, men jag tror inte att hur vi än vrider och vänder på det så kan aldrig ett betyg bli absolut rättvist, oavsett vem som sätter det. Alltså har, som Ni säger, betygen för stor betydelse. Ett komplement med antagningsprov vore nog inte dumt. Sen kan man väga samman dess två till ett resultat som bestämmer om eleven kommer in eller inte.

2011-01-12 @ 13:29:33
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Ailas

Jag bloggade också om detta förslag. Läs gärna! :)



Det hela är en liten rörelse i ett vattenglas, varken mer eller mindre.

2011-01-12 @ 14:12:04
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: don Gerardo de Suecia

Jag vet inte om jag tycker att det är så vidare bra förslaget att bara behöriga lärare ska få sätta betyg. Det skulle (om jag har förstått det rätt)för min del ha inneburit att jag som var den enda behörige spanskläraren under flera perioder skulle ha varit tvungen att sätta betyg på de andra, obehöriga, spansklärarnas elever....

Burr, säger jag, tur att man är pensionär. Men jag lider med alla nyblivna lärare som går ut i skolan med en vilja att positiv och glada undervisa våra svenska barn, bara för att upptäcka att stora delar av tiden gick åt för att skriva individuella undervisningsplaner och ha utvecklingssamtal.

Eller att man får löneförhöjning om man är med i antimobbnings- och jämställdhetsgrupper eller är "flexibel".

Antagningsprov är inte så dumt, fast det har ju andra nackdelar. Jag hoppas också att förslaget om överklaganderätt hamnar där det hör hemma: I papperskorgen.

2011-01-12 @ 15:10:30
URL: http://turbeng.wordpress.com/
Postat av: Inga Magnusson

Ailas: Mmm jag ska läsa.



Gerardo: Det vettiga hade väl i så fall varit att de undervisande lärarna hade föreslagit ett betyg för Dig och Du hade spikat det efter att ha utbytt synpunkter på elevernas förslag.



Kan bara hålla med om att skolan har drabbats av kvalitetsutvärderingsplanehelvetet, ett otäckt monster som stjäl massor av den tid som egentligen borde komma eleverna till del.



Du har tyvärr också rätt i att den individuella lönen har varit en svår nöt att knäcka, ofta kan det ha blivit som Du säger; det blir belöning för tillfälliga projekt som syns utåt, medan de som sliter och i det tysta gör ett fantastiskt vardagsjobb aldrig får något extra.



Just nu ser det ut som om överklaganderättsförslaget kommer att antas av en majoritet i riksdagen. Jag tycker det skulle ha varit intressant att se en kombination av betyg och antagningsprov. De skulle tillsammans kunna ge en bra helhetsbild av elevens förutsättningar för vidare studier.

2011-01-12 @ 17:51:33
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback