Spåra varg ...

.... kan man göra. En del har det som yrke, bl.a. Lasse Larsson anställd av länsstyrelsen, som syns här på bild tillsammans med Roland när de igår lördag kollade på spåren uppe vid Kavelbron.



 Det var inga spåravtryck som var så där hundra procent klockrent säkra så då blir det att gå över ett större område och kolla och grunna om det är från varg eller hund.
Så här filosoferade de ungefär:

- Har någon jagat här då kan det vara hund, då bör man se folkspår också någonstans och spår av drevlöpor? Ingen vi såg då, men idag vet vi att Totto jagat i området med en finnstövare.
- Hur är spårlängden och språnglängd? Språnglängden var lite kort i vägen ner mot Snarkil, men det fanns språnglängder längre bort som var alldeles för långa för att vara hund.
- Storleken på spårstämpeln ska vara rejäl, så där  omkring min handflatas storlek. Svårt att se något absolut rent spår just på plats här, men storleken på en del av spåren verkade ungefär så stora som varg
- Har man sett varg/ spår förut i området? Inte nu på länge men i somras såg en skogsmaskinförare en varg precis här
- Avföring brukar vara svartaktig lite kletig, lukta väldigt stark som surt bläck med amoniak eller nåt. Prov togs här och såg mer brunt i färgen.
- Det fanns flera urinmarkeringar på snöplogkanterna efter vägen. Det kan tyda på hanhund som alltid skvätter så eller varg som börjar markera revir. En varg som inte hävdar revir hukar sig vid urinering, gäller både hane och tik, en varg som markerar revir lyfter på benet, gäller också både hane och tik.
- Om man följer spåren bakåt / framåt så finns förr eller senare slaget vilt. Inte aktuellt här.

Tja, så där alldeles hundra säkra tror jag inte att man var, men jag vet inte hur man ska tolka det hela, en gissning är att det finns både varg och hund med i spåren i området och det är inte så lätt att reda ut vad som är vad.

Eventuellt kommer några att spåra vidare  inne i skogen idag söndag. Det finns elever vid någon viltlinje som hjälper till med sånt. Det är rätt tidsödande och mödosamt i det här snöväglaget då det finns nysnö och under den ett lager skare som ibland bär, ibland brister. Om någon vet något mer eller har iakttagelser så går det bra att ringa Lasse Larsson eller Roland. 

Annars så är det inventering av lodjur idag i södra Värmland,  jägare är överallt ute och letar efter spår, Roland också förstås. Det ingår liksom i viltvården och kollen på viltstammarna att hjälpa till med  den typen av kartläggning.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback