GRATTIS ÅRJÄNG TILL NYTT BIBLIOTEK som...

... ínvigdes igår lördag den 9:e april!

Det har ett kanonläge mitt centrum, i det nybyggda Färjanhuset. Det är rätt plats för ett bibliotek, mitt i strömmen av människor med café och butiker runt om. Det här kan vi vara stolta över i Årjäng! Och det känns bra att vi får vara lite stolta nu efter det trista rivningsarbetet i centrum och de negativa förväntningar som tagit plats bl.a. via insändare i tidningarna. Några har varit helt upptagna av att skälla över det som blev fel i centrum medan andra träget och målmedvetet har jobbat framåt för att rätta till istället, Katarina J till exempel. Roligt att se de gamla ivriga motståndarna till det nya biblioteket, Daniel och Gunilla,  bland gratulanterna. Kören av skeptiker blir nu allt mindre, man lägger det gamla bakom sig  och de flesta ser fram emot att äntligen få ordning på centrumdelen av samhället. Förslag och tankar om hur det skulle kunna bli på det ännu så länge tomma nya torget, diskuteras av alla och envar. Det finns inget så inspirerande för kreativt tänkande som en absolut  tom yta.

Det blev en stor folkfest av biblioteksinvigningen med ungefär 600 besökare under dagen. Om något visar det på att det är viktigt för årjängsborna att det finns ett bra bibliotek, lovorden haglade i samtalen som surrade i minglet. De som har jobbat med att planera för detta och rent praktiskt bygga upp det hela har gjort en berömvärd insats.

Evenemanget startade vid 14.00 med invigningstal av de ansvariga, exempelvis Ove Lindström chef på kultur och fritid, Katarina Johannesson kommunalråd.  Katarina har betytt mycket för att den här drömmen nu blivit förverkligad. Det var också sång av Maria Ek och spel av några som jag ej vet namnet på. Under livligt prat med en massa gott tilltugg för stora och små så fanns möjlighet för alla att gå runt och bekanta sig med de nya lokalerna. Det var så många besökare att det var omöjligt för alla att följa själva ceremonin så jag passade på att gå runt och ta kort när många var upptagna med att lyssna. Senare på kvällen var det underhållning med Stig Torstensson.


Min förhoppning infriades, man kan gå igenom Färjan här eftersom det är en ingång till biblioteket från Storgatan och en från det nya torget.


Utsikt ut mot nya torget, det som ännu inte fått något namn i folkmun så vitt jag vet, men det kommer väl.


Barnavdelning


Här är den vackra sittgruppen för stora o små. Den fanns redan förut förstås i det gamla biblioteket och har nu också fått en central plats.


En hylla med biblioteksnostalgi


En fin figur av Leif Andersson, Sillerudsk bildhuggare


Bakom mingelgodisbordets läckerheter finns en avdelning för de allra minsta. Årjäng har en barnboksbibliotekarie, Merete,  som är en riktig pärla och som bl.a. hjälper oss på skolan att få mycket böcker till verksamheten.


Här blev jag också bönhörd; en förslagslåda angående nya torget.


Datorerna kan användas av stora och små. Här är Julia, grannens dotter,  som gillade biblioteket och som dessutom kunde lyssna på mamma som sjöng. Senare på kvällen träffade vi henne här hemma och pratade cykling och fågelholkar. Hon håller på o lär sig cykla på tvåhjuling, pappa håller i än så länge. Och Julia vill ha fågelholkarna högt upp i träden istället för i ögonhöjd.


Här talar  Ove L, senare klippte Katarina Johannesson bandet och förklarade biblioteket invigt.


Det var en vacker lila färg på väggarna och konstverken framträdde mot den.


Marie, kulturutvecklare och konstansvarig i biblioteket servar här mingelbordet som var gigantiskt.


Receptionen


Det finns små vrår där man kan ägna sig åt att prata, läsa, spela spel eller nåt.


Tidskrifthyllan


Utsikt över nya torget. Människor börjar redan ta det i anspråk, sitter och solar mot väggarna och intar de få bänkar som finns redan nu. Kanske kan man under förslagtiden ändå ställa ut lite fler bänkar så att man har någonstans att sitta och diskutera hur det ska bli.  Det surrar av förslag.

Jag fnissar förstås åt ett av dem, det som ironiserar över den falang av extrema nostalgiker som framträder ibland på insändarsidorna i lokalpressen när det gäller att önska tillbaka det gamla torget som det en gång var när de växte upp:
- Jag tycker att vi ska asfaltera hela torget, göra parkeringsplatser i mitten och så bilväg runt det hela med markeringar i asfalten som visar åt vilket håll torgraggen ska gå!




Värmlandsrummet är detta med lokalanknuten litteratur och släktforskarplats. Här kan man givetvis har små grupper av besökare också.


Ett litet galleri finns också. Just nu var det en liten utställning där alla var välkomna att delta, verken kunde bytas ut och vernissagen blir på sista dagen istället för första. Våra goda vänner, duktiga fotograferna i Harnäs ska ställa ut här senare i vår / sommar.


Det fanns rejält med godis att mumsa på.


Några herrar råkade hamna bredvid varandra i minglet. Här är Lars, Birger (tror han hette så från husägaren norska Conceptor), Ove och Roland. Alltid elegante Lars ser ut att redan innan tänkt noga igenom klädvalet, skjorta och slips matchar väggarna ;-).  Det gamla biblioteket hyrde av ett holländskt företag, det som äger Trollhallenhuset. Nu är det alltså Conceptor som är hyresvärd och det är Conceptor som har bekostat ombyggnaden av affärslokalerna till bibliotek.

Vi har inte bara ett fint bibliotek i Årjäng numera, det är hög kvalitet på verksamheten också. Vi som har tillbringat ett antal år av våra liv med studier, framför allt på distans, är mycket tacksamma för det. Medan våra studiekamrater kämpade vilt och inte så sällan förgäves, med att få tag på  kurslitteratur till låns, så gick vi bara till vårt bibliotek och beställde.  Det väckte inte så sällan häpenhet i studiegruppen att det gick att ordna så snabbt, ibland kom det böcker via Norge till och med. Ett bra bibliotek är centralt för möjligheterna att studera även i en liten ort som Årjäng.

Sen inte att förglömma barnboksverksamheten. Satsningen på barnboksbibliotekarie är guld värd. Hon ser till att vi som jobbar på skolor och förskolor alltid har tillgång till nya böcker, boklådor som hon plockar ihop åker skytteltrafik i kommunen med skolbilar och  vaktmästare i ett finurligt system. Vi beställer och så kommer det till dörren. Datormöjligheterna i biblioteket gör det möjligt för alla barn att utnyttja internet på olika sätt, även om man inte har nyaste utrustningen hemma. Så ett fint bibliotek betyder mycket för barnen i kommunen. Jag fick förslag häromdagen från en mamma till en bokslukardotter, att man kanske kunde ha bokklubbar för barn- och ungdomar på biblioteket. Visst har datorn tagit över en del av barnens fritid, men det finns också barn som gillar böcker och de skulle kunna träffas och ha bokprat tillsammans och tipsa varandra om nya böcker tillsammans med Merete.

Marie som håller i konstverksamheten gör ett genomtänkt och bra jobb med återkommande utställningar, ja det finns fler förstås som bidrar till att detta är en verksamhet med hög kvalitet, men jag kan inte alla namn och vet inte vad alla jobbar med.  Lars- Erik som är förste bibliotekarie och i hög grad ansvarig för att detta är ett bra bibliotek lyckades jag inte fånga på bild. Det glädjer mig också att den duktiga personalen nu också fått en bättre arbetsmiljö. 





Kommentarer
Postat av: Kerstin Klumpp

Vill bara göra ett litet inlägg ang. den två timmar långa musikunderhållningen. Antar att du inte såg vem som sjöng.Det var fyra andra solister, Urbandet(där Maria ju är med)och Eda-Nordmarkens kammarorkester och en kompgrupp. Något stycke hade väl passat henne faktiskt kan man tycka.

2011-04-10 @ 14:11:03
Postat av: Gunilla Svantorp

nej Inga - jag och Daniel är inga motståndare till biblioteket. Däremot är vi valda politiker som vill att det vi gör med skattebetalarnas pengar ska vara noga utrett. Det anser vi nog fortfarande att denna fråga inte riktigt är. Men visst är vi som politiker med och gratulerar både personal och invånare till ett fint bibliotek. Jag tror dessutom att om det är några som har jobbat extra hårt med denna fråga så är det kultur- och fritidsnämndens politiker, av alla färger.



Men visst hade jag gärna velat ha två tydliga alternativ att ta ställning till inför beslutet, dels en gedigen utredning om kostnader för att vara kvar i de gamla lokalerna dels den som vi fick om att flytta. Dessutom kommer jag alltid att ställa mig mycket frågande till en avtalstid på 25 år. Och det förbehåller jag mig rätten att göra!

2011-04-10 @ 16:36:33
Postat av: Inga Magnusson

Gunilla: Synd att Du inte har pratat med Dina partikamrater i Kultur- och fritidsnämnden. Tjänstemännen tog fram kostnadsalternativ både för att stanna kvar och för att flytta och det visade sig vara mer fördelaktigt att flytta och hyra nya lokaler i Färjan. Det som skulle ha blivit dyrt i de gamla lokalerna var att utifrån miljökrav bygga om ventilation och isolering bl.a. Därför beslutade nämnden för alternativet att flytta. Dessutom fïck personalen på så sätt en bättre arbetsmiljö.



Det verkar som om man den här gången har använt skattebetalarnas pengar klokt ur flera aspekter.

Postat av: Inga Magnusson

Tack Kerstin!

2011-04-10 @ 22:57:28
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback