Traditionella gymnasieskolor ...

... som vi är vana att se dem, kan delvis  ha spelat ut sin roll på små orter som Årjäng. Man kan behöva tänka helt nytt för att anpassa sig till de nya möjligheter som ungdomar har idag att välja gymnasieutbildning och till de möjligheter som it ger.

 För det är inte valfriheten i sig det är fel på, den vill nog både ungdomar, föräldrar och arbetsgivare behålla. Det är inte staten eller kommunen som ska skriva de unga på näsan var de ska läsa, vilken utbildning de ska välja, vilken linje de ska gå, om de ska gå i en kommunal eller privat skola.

Till höstens gymnasielinjer i vår lilla kommun var det bara c:a 10 av 120 elever som valde att stanna kvar och gå på gymnasiet på hemorten. Några av dem valde samhällslinjen och resten praktisk linje. Det har inte gått att locka fler, trots att man i flera år verkligen har försökt genom att leja marknadsförare, informera i högstadierna på orten osv. 

Med så få elever blir det svårt att hålla god kvalitet på utbildningen. Det är exempelvis inte lätt att rekrytera behöriga lärare till ÅGY (Årjängs gymnasieskola)  när det bara finns några enstaka timmar i varje ämne att erbjuda, det blir få heltider. Det är inte heller så inspirerande för eleverna att gå på en skola med så få kamrater. Gymnasieåldern borde ju få vara en tid i livet när det finns ett utbud av umgänge i samma ålder. Och jag skulle gissa att det är det som får de flesta att söka sig till andra orter, där man har chansen att få kompisar med liknande intressen.

Det blir inte bra för eleverna att driva ÅGY  vidare som det är idag och det går heller inte att försvara ur ekonomisk synvinkel att ha gymnasieklasser med enstaka elever i varje. Det äter för mycket av resurserna som är avsatta för utbildning i kommunen. Vi som jobbar i skolans värld minns alla gånger vi fått köpstopp i slutet på året för att ÅGY har spräckt sin budget. I Värmland räknar man idag med att gymnasieskolorna, i sin iver att försöka behålla de egna eleverna och locka till sig andra kommuners, har en överetablering på 50 %. Det betyder att många platser som man planerat för, som man har lokaler till och som man har anställt lärare till, står tomma när läsåret börjar.

Planerna för ett Lärcenter på Kyrkerud i Årjäng är spännande tycker jag. Det är exempel på nytänk som behövs för att kunna erbjuda ortens ungdomar och vuxna bra utbildning om de vill stanna kvar hemma och studera. Genom att kombinera vuxenutbildning med yrkesutbildning, distansutbildning, universitetsutbildningar och göra det i samarbete med fler kommuner så kan man utnyttja modern teknik och erbjuda många typer av utbildningar.

Jag ska skriva mer om det här på bloggen.

Kommentarer
Postat av: Tessan

Håller fullständigt med dig om detta. Att många ungdomar väljer att studera någon annanstans under sin gymnasietid beror inte enbart på vilka inriktningar som finns. Jag kan bara gå till mig själv när jag gick i nian. Jag var så trött på Årjäng så jag ville spy! Jag kunde ha valt vad som helst för att komma härifrån och det var jag verkligen inte ensam om. Många flyttar för evigt men en hel del (som mig) kommer tillbaka förr eller senare och bildar familj...när man är i den åldern så vill man nog se sig omkring, bryta sig loss från sina föräldrar och byta miljö och hitta nya kontakter. Jag tror dessutom att det är ganska så nyttigt....

Postat av: Inga M

Tessan: Jag känner igen det Du beskriver Tessan. Ungefär så resonerade mina egna barn också. De två äldsta gick gymnasium i Åmål och det var bra för dem. Den ÿngste fick gå i Årjäng till eget förtret för hans linje fanns där då och i och med det så fick han inte välja något annat på den tiden. I o för sig tror jag att han trivdes bra med det också, men jag minns att det var problem att hitta kompetenta lärare. Visst är det roligt att många kommer tillbaka så som Du gjorde.

2010-09-15 @ 06:58:50
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Ailas

Nu kan jag inte alls förhållandena (t ex avstånden etc) där hos er, men din beskrivning är säkert både riktig och rimlig.



En bra gymnasieskola ska kunna erbjuda ungdomarna valmöjligheter, bra lärare och många olika kulturer och kamrater. Gymnasietiden är en oerhört spännande tid i en ung människas liv!

2010-09-15 @ 09:53:35
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: anne

Ja, det är ju det där med vilka möjligheter som erbjuds i hemkommunenen, det är inte alltid man vill gå i gymnasiet där även om programmet erbjuds. Om man då inte hittar en friskola eller blir antagen någonstans med riksintag, då får man stå för kostnaderna själv eller bara finna sig...



sägerhonvarstvåäldstagjorttvåvarianterpåovanstående

2010-09-15 @ 20:45:51
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback