16 lodjur fällda i Värmland

Nu kl 13.10 kommer besked att det 16:e lodjuret är fällt i Värmland under årets jakt. 1 lodjur tar ungefär 50 rådjur på ett år. Det innebär att man genom den här förvaltningen har räddat livet på 800 rådjur just nu i länet. Och de kan behöva lite extra räddning när snön ligger så djup. 4 lodjur återstår på licensen som omfattade 20 djur i Värmland. Kanske kan jag återkomma senare i kväll eller i morgon med bilder på det lodjur som fälldes i Årjäng, Gallere av David S.

Kommentarer
Postat av: L-O

Du tänker så. Undrar hur många andra liv man skulle rädda om man sköt några primater (apor, lemuer, människoapor, människor). Förmodligen miljontals djur och människoliv skulle jag tro.

2010-03-03 @ 20:14:15
Postat av: Inga M

L-O: Du Du väljer att likställa människor och djur. Det är omöjligt för mig.



För mig som har i grunden humanistiska värderingar så är det självklart att människan har ett människovärde, ett värde som skiljer henne från djuren. Det är människan som har rättighet och skyldighet att vårda sig om de tama djuren och förvalta de vilda djuren.



Vi har rätt att både föda upp och döda djur utifrån vår klokskap, utifrån våra egna behov och utifrån djurens behov. Men vi har också skyldighet att göra det på ett etiskt försvarbart sätt. Vi har inte rätt att plåga och vanvårda djur utan ska se till att de har det så bra som möjligt.



I praktiken innebär det för mig att vi tar väl hand om våra egna husdjur, matar fåglarna nu på vintern, stödutfordrar rådjuren och förvaltar viltstammarna genom jakt så att det finns en bra balans i närområdet. Lika lite som jag kan ha fler husdjur än jag kan skaffa mat till, kan jag se att de vilda djuren ska leva i svält och umbäranden för att de är för många i ett område. Det handlar om djurvård, viltvård.



Jag förstår att Du inte har humanistiska värderingar utan ser människan som ett djur bland andra och att Du vill ha en sorts självreglerande anarki mellan de olika djurarterna. Må den starkaste vinna över den svage och föra sina gener vidare. Jag tycker Du ska tänka efter konsekvenserna av ett sånt resonemang. Det Du förespråkar är inte människans unika värde, människovärdet, lika för alla och människans rätt att styra över djur och natur. Utan en rättslig rangordning av alla varelser som ger alla rätt att döda den svage. En slags naturens anarki, eller ett slags rätt åt vissa människor att utöva diktatur i naturens namn. Ibland upplever jag att Miljöpartiet i Sverige är på väg åt det hållet. Man är böjd att inskränka demokratiska rättigheter för naturens skull. Och det fungerar aldrig i det långa loppet.



Det blev en lång kommentar men någonstans här går skiljelinjen mellan oss och för mig är människans unika värde viktigt. Utan det får vi tänka oss in i ett helt annat samhälle och det är grymt.



Postat av: Mathias

Menar du att människan inte är ett djur? Du pratar om rätten som människan har, vem har bestämt den? (utifrån klokskap????????)

Jag vet inte vilken värld du lever i men människan förvaltar inte naturen vi förstör den. Att den starke vinner över den svage är inte anarki, det är ekologi. Att människan har ett unikt värde är struntprat, barn svälter varje dag för att du ska ha möjligheten att ha en egen tv, bil, hus och massa andra saker som du inte behöver.Det kallas kapitalism som selektivt och geografiskt väljer vem som ska ha det bra eller dåligt. Det är lätt att prata om solidaritet och det mänskliga värdet när man ligger i en varm säng, mat i magen och tak över huvudet..... Tänk dig att du var född i Uganda ditt barn håller på och dör av svält, malaria härjar och själv har du Hiv för att du har blivit våldtagen av olika män som ser kvinnor som en lägre stående varelse precis som du ser djur. Könstympad blev du vid 10års ålder, gift blev du när du var 14 med en man som din pappa valde, och om du stjäl ris för att försöka rädda ditt barns liv så riskerar du dödsstraff..........



Det enda som skiljer människan från alla andra arter är medvetandet, ändå har vi inte lyckats bättre än så här. Mvh Matte

2010-03-06 @ 01:58:35
Postat av: Inga M

Mathias: Om man ser till enbart biologin så är vi djur, både rent fysiskt och som gruppvarelser. Men för mig är människan inte enbart biologi utan som Du mycket riktigt skriver medveten, därmed också en andlig varelse. Jag tror på att det finns en högre makt som är god men inte allsmäktig, alltså finns det ondska också.



I djurens värld råder ett sorts "anarki", kalla det ekologi om Du vill. Men om vi tillämpar samma tanke på människan utan att tro på människans unika värde att råda över naturen och djuren, så hamnar vi nära nazismen och fascismen. Det är politiska inriktningar som haft den föreställningen, att de starkare har rätt att ta för sig livsrum på de svagares bekostnad.



Du har en väldigt mörk inställning till människans gärningar på jorden. Och det finns mycket av ondska och elände. Men varken Du eller jag kan göra så mycket åt det mesta av det, vi kan bara försöka göra så mycket gott vi kan i vår egen närmiljö och ta ansvar för den egna lilla biten; göra gott bland människor och djur som vi har runt oss. Försök att se ljuset i tunneln. Bättre att tända ett litet ljus än att bara förbanna det stora mörkret eller hur man ska säga.



Jag vet inte om jag lyckats förklara hur jag menar, men jag ville ändå försöka.



2010-03-06 @ 07:18:44
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag lägger inga värderingar i gott och ont, världen är som den är, jag vill bara inte att vi som har det bra missar det. Tror det är bra med olika människor som du och jag, vi kan lära mycket av varandra om man bara lyssnar. Ingen har fel den ena har bara mer rätt.

2010-03-06 @ 12:53:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback