Lite fakta om varg och jakten.

Det fanns före licensjakten enligt forskarnas beräkningar 270 vargar i Sverige. Licensjaktuttaget är 10 % dvs 27 djur. När de är skjutna så återstår c:a 240 vargar, vilket är bra mycket mer än de 210 som riksdagen har beslutat ska finnas. Det ger utrymme för en hel del skyddsjakt, överskjutningar och annat. Dessutom föds, så där 40 nya valpar nu fram i april - maj. Och då har vi plötsligt 280 vargar i landet i sommar.

Den svenska vargstammen lever i högönsklig välmåga och mår inte alls dåligt och står enligt forskarna inte på utrotningens brant. Både jakten och riksdagsbesluten har stöd hos vargforskarna. Och jag väljera att tro på dem som följt vargstammen in i minsta individ under alla de år den funnits. Jag väljer att tro på dem före de högljudda minoriteter som nu bröstar upp sig i media och säger sig företräda den svenska befolkningen med krav på stopp på  vargjakten.

Alliansens kloka beslut att vi ska ha en liten men genetisk frisk vargstam har en stark förankring bland gemene man enligt undersökningar. Och man har också ett starkt stöd för att besluten om hur denna lilla vargstam ska förvaltas; dvs så nära de berörda som möjligt. Det är
MUF-ordföranden Niklas W som företräder en liten skränande minoritet.

Det finns verkliga problem att leva med varg. För att rädda barn och husdjur från riskerna med närgångna vargar så måste man leva på ett speciellt sätt och det naggar på livskvaliteten. Det handlar om vardagsliv och inte att glesbygdsbor råkar ha läst för mycket om Rödluvan och vargen, alltså styrs av fördomar. Tvärtom så visar undersökningar gjorda av Grimsö forskningsstation att det är de som lever med varg och jägare som kan mest om vargens levnadssätt och biologi. Den stora okunskapen frodas istället hos MUF och i storstäderna som inte är berörda. Artiklar i dagspressen idag visar tydligt hur entusiasmen för varg avtar när vargen kommer närmare. Det  finns sedan ett par månader konstaterat vargrevir  etablerad strax norr om Stockholm och vi kan bara gratulera stockholmarna till en ny annorlunda upplevelse när eventuella valpar föds nu till våren!


Kommentarer
Postat av: TRIDENT

Tack! Äntligen en sansad bloggkommentar som motvikt till den skränande pöbeln som sitter i sina innerstadslägenheter och på sin höjd sett en levande varg på Skansen.



Intresseant är också att merparten av den skränande pöbelns bloggare INTE tar med kommentarer som motsäger den egna åsikten - däremot publiceras gärna direkta lögner om jägare.



2010-01-03 @ 14:18:42
Postat av: Erling Sundgren

Hej Några funderingar. "Den svenska vargstammen lever i högönsklig välmåga" Stämmer det. Inavel försvagar stammen kraftigt. Billig poäng att rikta in sig på en viss grupp i Sverige."vi kan bara gratulera stockholmarna till en ny annorlunda upplevelse när eventuella valpar föds nu till våren!" Försvann det gulliga med att bo på landet (i dess vidaste bemärkelse) Faror finns överallt såväl på landet som i staden. Ett kalkylerat risktagande hela tiden.

2010-01-03 @ 14:54:44
Postat av: Joel Tarnabene

Jag, jag, jag - Det enda perspektivet människan har. När sist dödades ett barn av varg i Sverige? Och vilka andra motiv har vi att hålla en art på randen av utrotning i decennium efter deceniumm.

2010-01-03 @ 15:28:15
Postat av: Marie

Jag väljer att inte vara med i någon debatt om vargjakt eller inte då jag är alldeles på tok för oinsatt i det. Vem som helst kan säga vad som helst till mig när det gäller jakten och jag skulle kunna svälja allt med hull och hår...så gräsligt ovetande är jag i detta ämne. Däremot litar jag naturligtvis på min kära bloggvän ;-) men då jag ändå inte tänker sätta mig i i ämnet "på riktigt" väljer jag att avstå från att debattera.



Däremot önskar jag dig och dina nära en god fortsättning på det nya året. För oss började det med buller och bång känns det som. Minis vän som är sjuk. Medi som fick urinvägsinfektion och idag var min pappa in till akuten i tron om att det var en propp i benet. Nu blev det inte utrett vad det egentligen var (man fann inga typiska tecken på ngn propp) däremot fick han medicin ändå då blodet inte var så lättflytande som det skulle vara.... ja, jag säger då det... Det är bara att hoppas på att resten av året inte fortsätter i samma anda.

Postat av: Brainless Magnusson

Nej vi har ingen livskraftig vargstam.Alldeles för liten eftersom antalet valpar i kullarna minskar 2009 jfr med 2008.Alltså har vi en för liten stam för att vargarna skall överleva på sikt.Redan idag har vi revir som innehåller sterila vargar.Det fattar du förstås inte,du är lik alla jägare,det är rovdjuren som skall jagas,inte rådjur och älg.Nej sporten går ut på att jaga varg,lodjur och räv.I GP idag läser vi om den modige vargjägaren som sköt 2 skott mot en varg,och som ändå fortsatte emot Marcus Berggren ifrån Fjärås.Med ett 3:e skott lyckades denne jägare döda en varg.Se där,kanske han kan pryda omslaget på Svensk Jakt nästa nummer

2010-01-03 @ 17:14:49
URL: http://kulaipannan.nu
Postat av: Inga M

Joel Tarnabene (?): Om jag bara hade jag som enda perspektiv så skulle jag inte vilja ha en enda varg, men det har jag inte. Jag försöker lyfta blicken och se ett lite vidare perspektiv och därför godtar jag en liten men genetiskt stark vargstam som förvaltas av de mest drabbade. Kanske skulle Du också må bra av att lyfta blicken lite.



Den svenska vargstammen är inte på gränsen tillutrotning, den mår bra enligt de forskare som följer varenda vargs liv och leverne.



Det är väl något hundratal år sedan varg dödade barn i Sverige ( men inte så länge sedan det skedde i Ryssland och Indien faktiskt! Och det är samma typ av vargar vi har här!). Men jag tror inte att Du skulle vilja se att Din eventuella barn lekte med en vargflock på gårdsplanen ändå. Det är inte så många som dör i rysk roulette heller men det är inget vi håller på med frivilligt till vardags.



Brainless Magnusson (jag gillar Din pseudonym men hade hellre sett att Du vågat framträda med namn)

: Jo, vi har en livskraftig vargstam enligt de forskare som följer våra vargar och jag litar mer på deras omdöme än på Ditt. Antalet valpar i kullarna varierar från år till år och vi vet väldigt lite om varför. Kullstorleken í Sverige är den samma som i Finland och där har man inga problem med inavel. Det är fri passage för tusentals vargar från Ryssland och man har alltså en bred avelsbas. Kullstorleken kan alltså inte vara ett mått på inavelsbekymmer i Sverige. Enligt forskarna så har vi i dagsläget inga tecken på inavelsproblem i Sverige, inga säkra i alla fall.



Jägare i Sverige jagar älg, rådjur, hare, lodjur, räv och numera även varg. De allra flesta älg förstås så jag vet inte vilken verklighet Du refererar till. Jag ser inget dilemma med det Du beskriver, bra att han lyckades döda vargen och Marcus är säkert välkommen att pryda omslaget på Svensk Jakt.

2010-01-03 @ 17:32:40
Postat av: Inga M

Opublicerade kommentarer: Det finns några kommentarer som jag inte publicerar. Det beror främst på att de är enbart osakliga, otrevliga, enbart spydiga, hotfulla eller fulla med okvädningsord. Jag kan tåla en del sånt om avsändaren vågar kommentera öppet men det är ju sällan så. De flesta vill gömma sig bakom pseudonym och då är min tolensnivå låg. De som jag ändå har publicerat har innehållit reella påståenden som jag har sett anledning att bemöta. Jag är inte rädd för att ta debatten och jag gör det till skillnad från många meningsmotståndare med öppen identitet. Men jag har inga skyldigheter att upplåta min blogg till att vara spyhink för jakthatare eller rabiata vargvänner. De får skapa sig egna bloggar att torgföra sina åsikter i.

2010-01-03 @ 19:01:03
Postat av: Inga M

ERling Sundgren: Nej inavel har inte försvagat den svenska vargstammen enligt de forskare som följer vargarna på nära håll och har gjort så under många år. Läs gärna på lite i ämnet! Dessutom innehåller riksdagsbeslutet också att man ska sätta ut varg med friskt blod från andra länder om den frivilliga varginvandringen plötsligt skulle upphöra. Hittills har den varit så stor att det inte behövs. Läs på istället för att bara förmedla fördomar och floskler hämtade ur tomma luften!!

2010-01-03 @ 19:06:38
Postat av: kicki

Tack underbara Inga för att du finns, för dej kan man iallafall säga ordet varg....det är så infekterat överallt nu så detta ord får man snart viska fram...man kan absolut inte säga vad man tycker förrän det haglar in onda kommentarer. Ha det gott...skickar en stor kram

2010-01-03 @ 21:53:10
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se/
Postat av: Inga M

Trident: I vargfrågan så finns det mycket känslor; hos de som är drabbade pga att vargens närvaro har minskat livskvaliteten, hos ickedrabbade pga att vargen är ett ovanligt och gulligt djur som ibland ges mänskliga egenskaper, lite av symboldjur för den vilda naturen.



Kicki: Tack för vänliga ord. Detta är en infekterad fråga och reaktionen i samband med vargjakten var väntad.

2010-01-04 @ 09:41:36
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback