Goda vänner är bara så roligt ...

... att ha. Nu hade vi  lite abstinens när det gällde just de här fyra. Vi har inte setts på ett tag och det var så roligt att de kunde komma i kväll! Timmarna flög iväg!


Maten var rolig att laga också, det var gott om tid och ett par nya idéer, lite testande inspirerat från igår kväll då vi åt i Harnäs. 

0. Välkomstskål och lite babbel med Dufvenkroks glögg, mandel och russin förstås

1. Förrätt. Grönsallad med lite mer smak, kunde har varit ruccola eller en rosésallad, bara nerslängd i en skål så här i bitar, på med delade Kalama-någonting  kärnfria grekiska oliver i olja, pinjenötter  som rostats i pannan med smör och fått kallna, lite grovriven ost på, men bara lite, och så olivolja (- vinäger - salt - peppar) över. Kan räcka med bara lite olivolja. Det blir rätt mycket salt i oliverna och osten. Ovanpå det en stekt skiva av kartoffelklössen. Det är i princip kokta bullar av potatis - äggdeg som man sedan skär i tunna skivor och steker. De blir som lite tjocka spröda chips som man lägger på salladen precis innan man äter så de är lite varma och frasiga. Syns inte på bilden. Det går säkert att ha rostade brödtärningar också eller stekt små rårakor / potatisbullar (finns halvfabrikat om man inte vill göra).

2. Varmrätten var vildsvinskinka en liten urbenad, min egen variant Först tar man noggrant bort alla senor, hinnor och fettpartier som finns kvar. En sån här urbenad skinka kan bli lite platt och sladdrig. Den är perfekt att krydda inuti med rosmarin, kryddpeppar, vitpeppar, massor av krossad vitlök,  örtsalt och lite flytande smör ringlat över. Sen rullar man ihop det hela och knyter om mattvarp eller nåt sånt så det blir en rulle. Utsidan på den här steken kryddas likadant med samma typ av kryddor och gärna lite enbär också. Köttbyltet brynes rejält brunt runt om och läggs i stekpåse eller stekgryta. På med brynta kantareller, vitlök, lök, örtsalt, en liten burk krossad ananas, hackad färsk ingefära och en halv flaska vin, kanske en hel. Det kan vara ett enkelt vin men rött, torrt. Ananasen kan bytas mot äppelbitar eller svartvinbärssaft. Sen in i ugnen i 150 grader c:a 3 timmar. Vänd under tiden lite fram och tillbaka så allt kommer i kontakt med vätskan. Ta upp och låt svalna. Klipp hål i påsen och sila ut såsen. Blanda den med vispgrädde minst 3 dl, smaksätt och red av vid behov. Mer vin kan också tillsättas. Ta med löken och kantarellerna i såsen. 
Ett kraftfullt cabernet dricks förslagsvis till detta eller öl förstås, det går alltid. Här blir det Staropramen eller Warsteiner.

Serveras med exempelvis svartvinbärsgele, varm rödkål, brysselkål, andra kokta grönsaker, kokt potatis. 

3  Desserten var "Katarinas äpplen" alltså fyllda med hackade dadlar och hackade valnötter. Jag vet att man kan kärna ur äpplena med en sån där urkärnare, men jag blir galen om det finns kärnhus kvar och så vill jag ha mer urgröpt för fyllningen. Alltså skalar jag först äpplena, sedan delar dem mitt itu och gröper ur noga. Hålet fyller jag med tjockt av hackad valnöt och hackade dadlar. Sen sätter jag ihop äppelhalvorna igen, lägger i en form, penslar ordentligt runt varje äpple med flytande smör så det inte ska bli brunt medan vi äter de första rätterna. Så in i ugnen i 20 minuter på 225 grader. Lagom att sätta in när man börjar äta varmrätten, då hinner de bli färdiga och svalna av lite till ätdags. Serveras med vaniljglass / vispad grädde.

Till slut var det en mjuk fruktkaka med vispgrädde (onödigt mäktigt kanske efter en så kraftig varmrätt) till kaffet och Eckes Edelkirsch eller Calvados tror jag.


Kommentarer
Postat av: Marie

Åh, nu blev jag ju sugen på riktig mat trots att jag ännu en ätit frukost... Undrar just vilken typ av frukost som kan uppväga det ;-)

Postat av: ingrid

Lät mycket gott, men hade du däckat på slutet?????Tror jag....hoppas ni hade trevligt.

2010-01-10 @ 10:12:43
Postat av: Inga M

Marie: Ibland är det roligt att laga mat och testa något nytt, vildsvin är himla gott, svårslaget.



Ingrid: Nej jag däckar inte ;-) Jag dricker inte så mycket. Menar Du att jag skrev "...Calvados tror jag"? Det var gubbarna som drack det, inte jag, jag höll mig till Edelkirschen. Så det var därför jag var osäker på vad de drack, kanske var Grappa eller nåt.

2010-01-10 @ 10:29:22
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Det låter suveränt gott! Självklart blev det en toppenkväll.



Hur sätter du ihop äpplena igen? Man vill ju gärna kunna servera dem både fyllda och hela.

2010-01-10 @ 10:40:45
Postat av: Inga M

Lena: Först hade jag tankar om att binda ihop dem med mattvarpen som jag ändå hade framme till köttet. Men det var enklare än så, det var bara att lägga dem ner istället för att ställa dem i formen. Då blev det ju så att den ena halvan blev som lock på den andra. Men om man fyller en form helt med äpplen så stöttar de varandra förstås och då kan de ställas på högkant, det är ju också ett sätt. Man kan nog med fördel ringla mer flytand smör över än vad jag gjorde innan man sätter in i ugnen. Det blir lite sälta i det, sälta som matchar det söta i fyllningen.

2010-01-10 @ 10:56:22
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: ingrid

Tänkte nog att det var så, skoja lite bara:)

2010-01-10 @ 11:58:58
Postat av: Trolda

Att ha riktiga Vänner är Livets Lycka! =D och att äta GOD MAT tillsammans med dem är ju bara UNDERBART! Verkar som ni hade en toppenkväll - härligt!



Trolda - kramar =D

2010-01-10 @ 14:15:48
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Ailas

Så gott att se att inte ALLA bantar så här efter julhelgen! De flesta säger nej till ett salladsblad just nu, verkar det som. Men, det är möjligt att de skåpäter när ingen ser. :D

2010-01-10 @ 16:00:34
URL: http://ailas.svenskablogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback