Tänkarhattar...

... har politikerna i Laholms kommun fått för att tänka bättre, det ska vara olika färg för olika tänk och man ska träna sig att byta tänk (perspektiv), inte helt fel egentligen. Nja, eller fått och fått! 60 hattar lär ha kostat 18.000 SEK, så någon gåva var det inte fråga om.  Politikerna  håller på att utbildas av någon förändringskonsulent (eller var det kommundirektören direkt?) som ska få dem att tänka på ett nytt sätt, i nya banor och hattarna var specialsydda - sas det.  Fast jag har inte hört något om vad som var fel med det gamla tänket, eller ur vilket behov hattarna har vuxit fram. Jo, kanske ur behovet av försörjning för förändringskonsulenten.
s
Säga vad man vill om förändringskonsulenter men de har i alla fall födgeni, tänker framåt och kreativt! Föreställ Er bara vilken försäljartalang som ligger bakom att kunna kränga enkla tyghattar typ trädgård för 300 SEK styck! Man blir grön av avundsjuka på ett sådant geni!. Företagen måste stå i kö för att anställa den här personen.

Jag undrar om Årjängs kommun också ska införskaffa såna här mössor till sina politiker. I så fall vill jag att min gubben paxar för den där med grönt mönster på, den kommer att passa hans jägargröna skjortor och byxor bäst. Gunilla S  ska nog ha den rödrosa med tanke på partifärgen,  Daniel som är noga med kläderna tror jag faller för den elegant svarta med vita prickar  på, Katarina som är positiv och lyser upp tillvaron med sitt goda humör  och goda idéer ska nog ha den gula, Weine kan ta den mer robusta till vänster, han ska ju snart avgå och kan behöva en gedigen bomullshatt i det framtida trädgårdsarbetet. Någon sysselsättning måste väl till för att ersätta många års politiska engagemang. 

Sen är det en hatt med fyrkanter kvar att dela ut, skulle passa någon fyrkantig typ. Om den dessutom hade varit fodrad med hjälm så kunde man ha argumenterat att någon behövde skydd mot hackspetten, men då vore det på gränsen till mobbning och det sysslar vi inte med här på bloggen. Den hatten får förbli outdelad - av mig i alla fall.

Kommentarer
Postat av: Cissi

Jag är hallänning och jag skäms...



Ler åt din beskrivning åt Sigges öron och allt för stora hud... Oj vad det stämmer!

I ett par dagar har jag varit redo att sätta ut honom på annons på Blocket men det lägger sig snart.

Sedan vi skaffade detta underbara lilla djur så har jag fått mig ett gott skratt varje dag.. Han är för härlig!

Mycket jobb är det men ett roligt sådant.

På lördag ska vi på vår första valpkurs, det ska bli spännande!

Postat av: Ailas

Idén med hattarna är ju strålande! Jag funderar på hur vi skulle kunna använda samma genidrag inom skolan (fast givetvis lågprisbudget då)?



Skoldirektören och den politiska nämnden kunde kanske få hattar med 40 ringar isydda, som symbol för 40-timmarsveckan? Rektorerna skulle ha hattar med fjäder i, för de kan ju behöva lite uppmuntran för att orka lansera nya galna påhitt... Vi lärare får däremot nöja oss med en slokhatt som symbol för vår nuvarande status... :)

2009-11-12 @ 21:21:18
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Inga M

Cissi: I den åldern brukar det rymmas minst två hundar i varje skinn! Det går nästan runt den lilla kroppen. Helt underbart! Jag längtar nästan alltid efter nya valpar, fast vi brukar skaffa två och två åt gången. Nu lär det tyvärr dröja några år till nästa omgång och den kanske blir den sista. Vi blir ju inte yngre.



Ailas: Ha ha... det var verkligen huvudet på spiken!

Tänker mest på slokhattar på oss lärare. När jag började jobba i skolans värld i början av 70-talet, då kunde en lärare bli högtidligen inbjuden till elevers hem med vit linneduk och flotta arrangemang. Nu möts man bara av beklagande och sorgsna miner.

2009-11-12 @ 22:59:01
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej!

Totalt köptes 60 hattar in. Det blir ett styckpris på 300 kr, inte sex hattar och styckpris på 3000 kr.

2009-11-12 @ 23:02:46
Postat av: Inga M

Anonym: Åh, herregud!

2009-11-12 @ 23:10:26
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Det förvånar mig om du verkligen under alla år i skolan inte någon gång skulle ha stött på Edward de Bonos Sex tänkande hattar. Det är en metod som används inte minst i skolan för att stimulera barn (och vuxna) att reflektera, att tänka. Varje färg motsvarar ett perspektiv. Ingen hatt, inget sätt att tänka, är överordnad den andre, varje perspektivs tänkande är lika viktigt. Visst kan man byta ut hattarna mot att i stället ha ett papper med en färg framför sig, men det har visat sig att hattarna får deltagarna att djupare gå in i uppgiften. Jag är övertygad om att metoden är nyttig både för olika grupper av kommunanställda och politiker för att försöka tänka i andra banor än de invanda. Det är definitivt inget påhitt av några förändringskonsulter med födgeni utan en metod som prövats under lång tid i många länder. Edward de Bono har skrivit mängder av böcker i ämnet tänkande. Det förvånar mig om du inte skulle ha stött på några av dem under fortbildningar genom åren,



Jag gissar att du mycket väl känner till metoden och kanske t o m har använt den själv, men ändå väljer att raljera i ämnet och beskriva metoden ungefär tvärt emot hur den är tänkt. Det tycker jag är lite synd.

2009-11-14 @ 14:01:19
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Inga M

Annaa: Klart att jag känner till de Bonos hattar! 1992 "Så lär Du barn tänka" översatt 1993 utgiven i Brainbooks och använd på ett antal utbildningar vid den tiden då det var som mest ´populärt. Och jag skriver faktiskt också i mitt inlägg att det nog inte är helt fel att få verktyg för perspektivbyte.



Det finns fortsättningar på de Bono i att ha öppna dialoger och olika tänkeperspektiv som grund för att bygga in utveckling i själva organisationen genom exempelvis organisationsteorin om "Lärande organisation" med gurun P Senge, fast utan hattarna. Och där kommer blogginlägget in som aldrig blir färdigt; förändringsagenter.



Men Du har helt rätt; jag kunde inte avhålla mig från att raljera! Det var för frestande. Såg gubben och några allvarsamma till framför mig på ks i trädgårdshatt!! :-)).



Jag är rädd att de här hattarna använda i praktiken nog ger associationer som inte tjänar syftet. Om jag hade varit förändringsagent så hade jag nog hellre satsat på en snygg bild eller konstverk i sammanträdesrummet med det här temat, samt återkommande fortbildning i kortare form och någon markör i dagordningen som påminnelse att använda ett öppet perspektivtänk istället för smal prestige. Annaa, trädgårdshattar funkar inte, vi vanliga dödliga är inte så fördomsfria även om vi skulle vilja!

2009-11-14 @ 14:39:20
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback