Klädstorlekar...

... diskuteras livligt just nu. Kläder är väl inte mitt stora intresse precis vilket är  lätt att se för envar i omgivningen. :-) Men jag kan  bli lite häpen över aggressionerna i debatten om klädstorlekar just nu. Man är arg på att Lindex har  en kollektion som bara sys upp i storlekarna S och M (= 36 - 42 väl?).

Varför har ingen reagerat tidigare på att de stora kedjorna har haft avdelningar med enbart stora kläder? Inte så sällan har jag vimsat in på såna avdelningar, hittat något snyggt plagg, bara för att konstatera att det inte finns i min storlek, enbart  i större storlek. Och visst kan jag ha känt irritation i just det ögonblicket.

Fast jag har samtidigt tänkt att en del plagg har skärningar och modeller som inte passar i alla storlekar, så det är egentligen helt ok. Det omvända, en avdelning för enbart ´plagg i mindre storlekar,  skapar nu ett ramaskri och krav på bojkott av Lindex från kulturtalibaner. Märkligt när fenomenet olika modeller - olika storlekar har funnits så länge.

För mig är det inte ett självklart samband mellan smal och snygg. Det finns många människor som är både stora och snygga. Det handlar i mina ögon mer om proportioner, kroppsspråk, färger, klädval, ja vad man väljer att göra med det man har fått liksom. Sen kan för många kilon säkert vara ohälsosamt men det är en annan femma. Size 0 är inte särskilt hälsosamt det heller.

Om jag ska skälla på klädkedjorna över något så är det i så fall att man envisas med att i stort sett alla plagg som säljs sedan ett par år tillbaka verkar vara  sydda för en gravid mage. (Handlar det om demokratisk storlek? Size alla?) Det är rynkat och avtaget och rätt bylsigt. Det passar inte mig, blir jättekonstigt. Ett annat dilemma för mig är att alla jeans i stort sett är stretch. De´funkar inte på mina ben, de klättrar liksom uppåt och blir till korvar runt knäna.




Kommentarer
Postat av: Annaa M

Problemet med kläderna för "gravida magar" är att de samtidigt är skurna för kvinnor utan bröst eftersom de ofta är avskurna inte under utan för många av oss precis mitt på bysten.



Jag tycker det är bra ju fler som skriker till om precis det du gör, den urlarviga debatten som Aftonbladet triggat igång kring Lindex specialkollektion. Säger det igen; var har vissa skribenter och medskrikare fått idén från att just Lindex skulle vara något slags public service-företag i modebranschen med skyldighet att tillhandahålla alla kläder i storlekar för alla. Jag tycker det är en synnerligen orättvis kritik mot en kedja som faktiskt har ett hyfsat brett urval från vardag till fest för många storlekar till rimliga priser. Även om det som du säger finns en del likriktning.

Postat av: Inga M

Annaa: Aha, det är från Aftonbladet det kommer! Nu härjar i alla fall drevet överallt bland bloggar. Jag tror att det var kulturbloggen som kräver bojkott av Lindex. Lågt och fånigt!

2009-11-12 @ 18:57:01
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Jag som då köper kläder i den högre skalan har då inte funderat över kläder i den lägre skalan. I USA finns alla varianter på klädstorlekar och kroppsbyggnader (du kan vara Petite men ändå dra storlekar tex), som du säger; vissa kroppsformer kräver viss typ av skärning och material för att komma till sin fördel, både stor och liten.



Sv. Öster Malma!?!?! Jag ska till Gnesta och klippa mig i morgon! Ska vi fika?

2009-11-12 @ 21:19:41
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne: God tanke med fika, tack för den!. Men jag är inte ensam och får nog inte med mig gubben på att fika redan i Gnesta är jag rädd. Vi drar hem i morgon och har ett par åtaganden på vägen som vi ska hinna med; gravtillsyn och inköp på IKEA.

2009-11-12 @ 23:06:10
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Det var väl synd! :)



Nästa gång då!

2009-11-13 @ 07:29:40
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Selma

Mig passar den skärningen och då får jag passa på att shoppa upp mig på sånt tills dess det försvinner. Jag tror att man får försöka göra så - hitta sina kläder och inse att alla kroppar inte kan ha alla sorters skärningar.

2009-11-13 @ 17:34:34
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Inga M

Selma: Tror jag också, jag passade på att köpa turkos kläder när de var moderna. Jag gillar den färgen men den är ibland försvunnen ur modet.

Synd bara att det alltid ska vara antingen eller i modet. Det blir så enkelspårigt.

2009-11-14 @ 08:09:50
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback