"De fattiga barnen i Årjäng"- myten...

.. igen då! Det händer varje gång Statistiska Centralbyrån gör siffror av svenskarnas inkomster och kollar per barn: Årjäng och några gränskommuner till toppar fattigligan. Barnen i Årjäng ser ut att ha de allra fattigaste föräldrarna. Sanningen är att Årjängsbarnen  har ofta tämligen välbärgade föräldrar  som jobbar i Norge och tjänar bra. Fast det syns inte i svensk statistik för de skattar inte här, (vilket i och för sig är ett kommunekonomiskt dilemma!). Dessutom är väldigt få föräldrar arbetslösa och ungdomsarbetslösheten brukar vara bland de lägsta i Sverige. 

Uppdaterat några siffror

 Arbetslösa + personer i åtgärder, totalt oktober 2009  Värmland:
Filipstad 10,4 %
Kristinehamn 9,0 %
ARvika  8,8 %
Kil 8,7 %
Eda 7,8 %
Karlstad 7,2 %
Hammarö 6,3 %
Årjäng 5,6 %


Arbetslösa + personer i åtgärder, ungdomar oktober 2009 Värmland:
Filipstad 25,6 %
Kristinehamn 20,4 %
Kil 19, 7 %
Arvika 18,5 %
Eda 14,7 %
Karlstad 10,2 %
Årjäng 8,1 %

Nu får jag verkligen reservera mig för fel i siffrorna, jag har inte gjort mig mödan att dubbelkolla något utan bara gjort en snabbräkning över några kommuner i Värmland, men om det är fel så är det inte med avsikt utan slarv. Jag är i alla fall rätt stolt över att bo i en kommun som har ett bra näringsliv som förmår suga upp arbetskraft och som dessutom har närhet till Norge så att många kan jobba där om det tryter med försörjning på hemmaplan. Allra bäst är nog att ungdomsarbetslösheten är så låg i kommunen, Årjäng är rätt kommun att bo i om man är ung!

SCB brukar också konstatera att Årjängsföräldrarna är värsta fylltrattarna, (ännu mer synd om barnen!) för gränsbygdernas systembolag säljer massor av sprit i förhållande till antalet invånare. Men det hänger samman med att norrmännen gärna åker hit och köper alkoholhaltiga drycker för de är mycket billigare här. Någon statistik över alkholvanorna har jag inte hittat men jag har bara en känsla av här inte är värre än på andra håll i Sverige.

Det är svårt att få fram sanningar med statistik!  Fällorna är många!


Kommentarer
Postat av: Marie

Hahahah...nu ska vi inte underskatta statistiken...naturligtvis har barnen i Årjäng fattiga föräldrar som dessutom spenderar de lilla de får på systemet ;-))))



Skämt å sido så var det verkligen ett strålande exempel på vilka "sanningar" man får fram med hjälp av statistik...

Postat av: anne

Det finns lögner, lögner & förbannad dikt och sedan finns statistik! :)

2009-11-24 @ 18:59:22
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Mia

Jag kan ståta med att jag arbetar den kommun som toppar listan där det finns minst "fattiga barn". Å andra sidan så ifrågasätter jag dessa undersökningar, alltför många felkällor i dem. Du pekar på en sådan!

2009-11-24 @ 22:53:19
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Ailas

Statistik kan man göra som F-n läser Bibeln, dvs vrida och vända efter egna motiv. Å andra sidan kan man skapa vederhäftig statistik också. Just i detta fall kanske sanningen ligger någonstans i mitten? Jag har då ingen aning, men gissar att din analys är ganska klok.

2009-11-24 @ 23:18:16
URL: http://ailas.svenskablogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback