ÄNTLIGEN!!

Var det inte så han brukade säga, Gert Fylking,  när Nobelpristagarna  i litteratur presenterades och i stort sett varje gång var ett okänt namn för de flesta?

Möjligen inspirerat av detta har nu EU
utsett två i stort sett okända personer till de första permanenta ledarna. Och de verkar ha kommit med i diskussionerna i sista minuten. Nästan lite slumpartat så där vem som skulle utses. Den man sist råkat prata om?  Vi pratade om det för någon vecka sedan; hur mycket av till synes genomtänkta och viktiga beslut som kommer till av en händelse. Trista och tjocka utredningar orkar ju ingen tröska sig igenom så det blir lite tillyxat istället. Kanske hade det varit läge för Fylking att vara med och ropa  sitt slagord?

Den ena av de här två figurerna, mannen,  ser mer än lovligt försynt och försagd ut och den lilla baronessan, blivande utrikesminster,  var fnissig och uppspelt och såg så engelsk ut som man bara kan göra om man är från England och dessutom adel. Skönhetsidealet där lär ju vara att vara så lik kungahuset som möjligt och där platsar hon absolut. Men samtidigt är hon alltså socialdemokrat, vilket verkar spännande.

En teori är att man valt de här två lite slätstrukna kompromisskandidaterna för att statscheferna själva ska få glänsa och synas utåt.

Jag begriper mig inte på EU som fenomen så jag har inga synpunkter, inte ens några fördomar att lufta. Mina förväntningar i höjd med vristerna, inte högre, så de är inte svåra att överträffa. Den som lever några år till får väl se. Jag vet inte ens hur länge de ska sitta på sina poster, för det är väl inte livstidsuppdrag?

Kommentarer
Postat av: Lena

Nu håller jag inte med dig!



Äntligen har pespektiven ändrats! Den tiden är förbi när man trodde att stora ledare måste vara högröstade män, typ Göran P och Berlusconi. Obama och Reinfeldt är båda goda exempel på en ny tid och en ny klokare ledarstil.



Den nye presidenten är ännu ett exempel, känd som han är för sin skicklighet i förhandlingar. Som han själv sa i en intervju: "Man bör alltid eftersträva en win win situation". Det är precis vad EU´s spretande stater nu behöver. Om man tillämpat detta i Versailesfreden 1919 hade vi kanske sluppit andra världskriget.



Att välja en klok kvinna att sköta utrikesfrågorna är värt en flagghissning. Hon är välkänd och respekterad i Europa, men det vet inte svenska media. Hade det blivit Carl Bildt hade alla jublat här hemma.



Reinfeldt fick en Kubricks kub och stora applåder för sin insats. Jag tror absolut inte att det var oförtjänt. Heller inte ett slupmässigt val.



Den som lever får se. EU är en nystartad organisation med många barnsjukdommar. Det är naivt att tro annat. När det gäller stora framtidsfrågor som rör fred, miljö och globala intreesen måste även vi europeer lära oss att samarbeta.

2009-11-22 @ 15:48:09
Postat av: Inga M

Lena: Jag har stor respekt för Dina kunskaper i de här frågorna, själv vet jag inget om de här två människorna. Jag hoppas att Du har rätt, för de kan ju betyda mycket för oss alla.

Postat av: Lena igen

Kanske går vi emot en mer förnuftig värld? När kvinnor blir mer aktiva, deltar i och påverkar politiken är jag övertygad om att det blir bättre.

Men jag är en obotlig optimist.

2009-11-22 @ 21:31:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback