2549 miljarder kronor...

... består norska oljefonden av, norska kronor dessutom, vilka är värda mer än svenska. Det är ofattbart mycket pengar, långt bortom mina referensramar. Fatta att vår lillebrorland i väster är en Joakim von Anka som formligen vältrar sig i pluringar!! Jag har inte koll på hur mycket pengar det är per invånare men  det borde bli en ansenlig summa.  Nu har man dessutom vunnit storkovan på den ekonomiska krisen genom att shoppa rea-aktier som stiger ordentligt i värde.

Det fanns en tid (innan jag flyttade hit förstås!) när svenska gränsbor såg lite nedlåtande på  grannarna från väster som kom med bilar utan en ruta (någon skatteteknisk finess!), rullshoppingvagnar, rutiga yllekjolar med korviga knästrumpor och gympaskor till osv. Den tiden är längesen förbi. Nu svischar de norska medborgarna förbi här på E18 i sina BMWar och handlar allt från brännvin till fastigheter i en omfattning som vi på den svenska sidan om gränsen  bara kan drömma om.

Eftersom nu rätt mycket av Årjängs kommun redan är i norsk ägo och språket i stort sett koordinerat, så kan vi lika gärna ta steget fullt ut och dra om gränsen. :-). Det vore ett ekonomiskt lyft.

Ett annat alternativ är förstås att emigrera. Det enklaste sättet att bli rik, är att bli norsk!

Kommentarer
Postat av: TT

Ja du, vore jag arbetslös skulle jag flytta till Norge, mannen vill ju hem!

Postat av: anne

Men VILL vi bli norrmän? Jag är inte helt säker...;)

2009-11-11 @ 18:42:27
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne o TT: Jag skulle absolut inte ha något emot att bli norsk! Vi har ett antal goda vänner och bekanta från Norge och det är trevligt folk!

2009-11-11 @ 19:10:59
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Å andra sidan är det inte självklart att miljarderna kommer folket till del. Jag vet inte hur det är med skolan, men vid studier har det ju visat sig att barnomsorgen är sämre, dessutom är bostadsstandarden betydligt sämre än i Sverige. Och då menar jag inte enstaka personers fina villor utan bostäder i flerfamiljshus som är dyrare till lägre standard. Norge är ju också ett av de dyraste länderna i världen att leva i även om lönerna generellt är högre.



Hå hå, jag minns norrmännen som kom även till Uddevalla för att handla framförallt på skärtorsdagen. Dom hade lusekoftor allihop!



Men jag som i många år höll på med nordiskt samarbete inom miljöpolitiken kan intyga att av de nordiska grannarna så var norrmännen absolut bäst att ha att göra med. Trots vattenkraften.

2009-11-11 @ 20:16:34
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Inga M

Annaa: Nej och detta är ett politiskt dilemma i Norge. Man är livrädd för att spendera miljarderna för då blåser det fart i inflationen och vips är alla miljarderna utraderade. Så folket i Norge är konstant sura på sina missunsamma regeringar, de regeringar som vägrar att införa kommunal skollunch till exempel. Alla barn i Norge har med sig matpacke till skolan, ofta i ryggsäck alltså. Så säkert är mycket sämre i Norge precis som Du skriver. Men utan att riskera inflation kan norrmännen alltså investera i Sverige och det gör man hejvilt. Köpcentra växer upp som svampar ur jorden efter gränsen exempelvis.



Håller också med om att stämningen i norskt sällskap ofta är lättsam och god. Vi trivs med våra norska vänner!

2009-11-11 @ 20:28:36
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Tessan

Det är sant och riktigt att Norge är ett rikt land MEN...vad jag hör från min gubbe som har jobbat där i två år nu så är det väldigt mycket som inte funkar så bra rent organisationsmässigt inom en mängd områden. "Ett U-land" brukar han muttra ibland. Pengar har de ju utan tvekan...men frågan är om de hamnar på rätt ställe och där det behövs?

Vad det gäller att de svischar förbi på E18 är det ju också sant. Tyvärr oftast i alldeles för hög hastighet och gärna med någon omkörning i en kurva eller back-krön.Parkera kan ju bevisligen inte värst många heller (jag hänvisar till de otaliga bilar jag ser varje vecka som står parkerade i fel körriktning).

Det är otroligt bra att norrmännen finner Årjäng med omnejd attraktivt och det finns hur många trevliga och glada norrmän som helst men personligen vill jag nog hellre vara lite fattigare än norsk....haha

2009-11-11 @ 21:12:10
URL: http://flowerroad.blogg.se/
Postat av: Lena

Heja Norge, vårt broderland. Det skulle sitta fint med en union igen. Nu med en norsk regent. Inte gärna Haakon och Mette Marit utan hellre någon annan.

2009-11-11 @ 21:24:44
Postat av: Inga M

Tessan: Mmmm Du har rätt i det där med väl tilltagen hastighet. Jag tror att våra fortkörningsböter är för låga för att avskräcka en norrman. I Norge blir man ruinerad på fortkörning, det handlar om femsiffriga belopp om jag är rätt informerad.



Och så har vi ju olika trafikkultur; de har alltid högerregel i rondeller tror jag och så är det tillåtet att parkera mot färdriktning, vilket de ofta gör efter Storgatan i Årjäng. Och visst blir det lite rysk roulette när de sen ska baxa sig ut från parkeringen.



Lena: Ja, en union vore inte fel. Det var ju dumt att släppa iväg dem så där billigt den gången när vi ändå erövrat landet med blod svett och tårar. Fast de är nog inte så lättköpta. Det är få länder som är så nationalistiska som norrmän. Det syns efter skidspåren på stora internationella tävlingar.

2009-11-11 @ 22:15:25
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback