Skolsyster tar emot...

... skrivs det om i en artikel. Erfarna skolsystrar intervjuas och berättar om sitt jobb. Barn idag mår bra fysiskt men allt sämre psykiskt. Å andra sidan, säger de så frågar vi idag barn hur de mår. Det gjordes inte förr, då förträngdes barns bekymmer, talades inte om, fanns inte.

De talar också om vikten av att barn får komma till tals i vardagslivet hemma och i skolan. Men att det inte innebär att de för tidigt ska belastas med att fatta beslut som de inte är mogna för att ta. Att barn blir tillfrågade och lyssnade på innebär inte med automatik att de också  ska bestämma allt. ( Barn har klart begränsningar i tidsperspektiv och det gör att de knappast kan överblicka konsekvenser av ageranden som har betydelse på lång sikt.)  Barnen har rätt till en barndom innan de blir vuxna med krav på långsiktigt ansvarstagande.
 
De noterar  att det finns ett samband; barn som sover för lite (alltså ofta sitter uppe för länge vid teven eller med datorspel eller mobilen) ofta är samma barn som inte äter frukost och samma barn som uppger sig ofta ha huvudvärk , tycka skolan är jobbig osv. Skolsystrarna  påpekar att det finns en okunskap hos en del  barn och föräldrar om behovet  av tillräcklig med sömn och hur sömnbrist påverkar orken.

Artikeln hittade jag på  länk hos Alltiallon som finns på min länklista!

Intressant artikel!

Kommentarer
Postat av: Suss

Bra Inga, jag tycker det borde belysas mer, att små barn inte klarar av att ta alla beslut som vuxna ställer dem inför i sin iver att göra barnen delaktiga.

Det är självklart att man ska lyssna på sina små, oavsett om det är i skolan eller hemma, men precis som du skriver är det svårt för dem att överblicka konsekvenserna och hur långt tidsperspektiv har de? Lever i nuet skulle jag vilja säga.

Med stigande ålder ska de naturligtvis få ta del i fler beslut. Barn idag blir vuxna alldeles för fort och är inte alltid redo för den rollen.

Postat av: LL

Du har så rätt! Barn måste få vara barn, utan att känna att de behöver ta ansvar för sådant de inte kan överblicka. Ikea hade förra året reklam där en liten tjej skulle bestämma. Man ser det även i annan reklam. Är reklam en spegling av verkligheten eller driver den på utvecklingen?

2009-03-23 @ 08:31:11
Postat av: Inga M

Suss: Det finns en risk att barn blir förvirrade om de får fatta för svåra beslut för tidigt.



LL: Ja, man kan verkligen undra om det är allvar eller skämt.

2009-03-23 @ 20:54:35
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Sömn. Det går ju inte utan, allt är ju helt avhängigt av att man sover.

2009-03-23 @ 21:24:33
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne: Ja, inte mycket fungerar en dag när man är trött och seg.

2009-03-23 @ 22:27:31
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback