Flexibel eller fast pensionsålder?

Intressant med läraren som vägrar sluta jobba när han fyller 67 oc h måste gå i pension enligt sin arbetsgivare. Nu ämnar han pröva rättsligt om det är åldersdiskriminering att tvingas sluta jobba pga ålder.

Många människor är friska och arbetsföra en bra bit efter 67 år idag. Samtidigt tvingas en del människor jobba fram till 67 trots att de är slitna och borde få gå i pension. Det heter ju att pensionsåldern ska vara flexibel men är det inte i praktiken. Hur många kan leva på 8- 10.000 per månad före skatt, vilket kan vara det som bjuds då?

Kanske vore det bättre att göra pensionsåldern mer flexibel än i dag; att det skulle vara möjligt för de som vill och orkar jobba att hålla på längre och för de som vill sluta tidigare att göra det. Då jämnar det ut sig och "åldringarna" blir inte en stoppkloss för den yngre generationen som vill ut i arbetslivet.

Kommentarer
Postat av: LL

Ett annat sätt är att långsamt kunna trappa ner med -10 %/ år. Då blir det en flytande övergång som gynnar alla. Detta tillämpas på Århus universitet.

Tänk att vara en nyexaminerad lärare på sitt första jobb och kunna få stöd av en gammal mentor. Eller att som äldre få vara kvar på jobbet lite lagom. Det är inte bara maten som är god i Danmark.



Det ska bli spännande att följa SO-läraren i K-backa, som ställer frågan för att stilla sina elevers nyfikenhet.

2009-06-10 @ 09:16:21
Postat av: Hanneles paradis på Hisingen

Människor är så väldigt olika, myndigheter kan inte bestämma sånt.

Postat av: Inga M

LL: Jag tror att Danmark ligger före oss på arbetsmarknadspolitikens område. Man lyckas ju inte bara med att hantera sin åldrande arbetsföra befolkning, man har ett lärlingssystem och en lagstiftning som fått bukt med ungdomsarbetslösheten. Lovvärt!



Hannele: Jag är nog inne på Din linje, men jag förstår ju att staten måste ha ett ord med i laget när det gäller ersättningssystemen. För det är ju tills syvende och sist staten som ska ut med kulorna-.

2009-06-10 @ 18:30:15
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Kristján Tjörvason

Eu-rådets direktiv om åldersdiskriminering kom redan år 2000.

Sverige är sist i EU med att förbjuda åldersdiskriminering, trots krav från EU under många år, och Sverige har också kritiserats hårt för det.

Danskarna var t ex många år före Sverige.

För dem är det väsentligt att ta vara på de resurser som finns hos människorna.

De har också länge haft avsevärt högre BNP än Sverige.

I endast ett land i hela världen beskattas pensionärer högre än arbetande. Sverige.

En tågresa för en pensionär Lund-Malmö kostar lika mycket som för alla andra. Utomlands är det vanligt att pensionärer betalar lägre avgifter i kollektivtrafiken.

Vet ni vilket land har världsrekordet i åldersdiskriminering?

2009-06-10 @ 23:40:48
Postat av: Inga M

Kristjan: Tack för intressanta synpunkter. Jag trodde inte att det var så illa i vårt land, lite skämmigt är det. Din kommentar tror jag att jag lägger in i ett inlägg framöver, den säger en del.

2009-06-11 @ 06:54:09
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Jo, jag tycker också det vore bra om pensionsåldern vore mera flexibel.

Och framför allt att personer över 65 inte ska tvingas jobba längre p.g.a ekonomin.

Det är trist tycker jag.

Annorlunda är ju om man vill jobba längre för att man trivs.

och även det att kunna sluta jobba tidigare tror jag också skulle vara bra.

Kram

2009-06-11 @ 15:08:55
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback