Varg från Ockelbo skjuten i norska Rendalen

De ringde till  Roland och berättade om vargjakten häromdagen. Det fanns licens på att skjuta två vargar i Norge i det här området. Den sista av dem sköts den här veckan som gick. Man hade spårsnö och vargen gick runt trångt inne i såten. För att göra jakten säkrare användes pejl på de gubbar som gick in i  området och spårade. Vargen som sköts var märkt i januari 2009 i svenska Ockelbo. Han hade alltså gått en bra bit.

2900 jägare har registrerat  sig i Sverige för att kunna vara med och jaga varg när det nu snart blir dags. Det kallas en anstormning på Naturvårdsverket, men med tanke på att det finns bortåt en kvarts miljon jägare i Sverige så är det inte så stor andel av dem som anmält intresse för vargjakt, bara sådär en  procent. Registreringen inför deltagande i vargjakt är ett krav från EU och tillämpas även på lodjur. Den 15:e december kommer slutgiltiga besked på när, var och hur jakten ska ske, och besluten tas på  Naturvårdsverket.

I Årjäng blir det vargjaktinformation nu på måndag den 14:e,  19.00 Travmuseet. Då deltar bl.a. Stig Strandberg från Färjelanda,  som var jaktledare när man jagade varg på skyddsjakt. Han delar med sig av sina jakterfarenheter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback