Resan: Danmark konstmuseerna!

Vi övernattade i Malmö och dagen efter besökte vi först Louisiana uppe vid Helsingör och sedan Arken vid Ishöj söder om Köpenhamn.


Den kommer bara först, min gamla favorit i skulpturparken i Louisiana. Den här stenen ser ut att sväva fritt uppe i luften eftersom den ligger  på spegelpelare! Den är gjord av en japansk konstnär:



Jag tycker nog fortfarande att den var bättre placerad förr när den stod i en berså och stenen liksom svävade i allt det gröna. Men ur det här perspektivet var det också ok, alltså himlen ut mot Öresund.

Av en slump fick vi, i en fotobok hos vår värd i Tyskland, se en bild som jag inte kan låta bli att sätta samman med den här skulpturen. Undrar om Nobuo har inspirerats av den här typen av naturfenomen när han gjorde den, alltså av stenar som kommer att vila på smältande ispelare.

Visst blir de snarlika?


Eftersom vädret var vackert och varmt så passade vi på att njuta ordentligt av den stora skulpturparken som sluttar ner mot Öresund. Där nere finns en sandstrand och folk badade. Fast det kan inte ha varit särskilt varmt i vattnet.


Det är ögonbedövande vackert här!  Jag köpte en tröja och ett halsband här. Sen skulle jag köpa ett halsband till, då jag plötsligt fick se att en dam stod och höll i det jag valt ut. Jag hoppades en stund att hon skulle lägga bort det men det gjorde hon inte. Tänk att man ska vara så saktfärdig! Hoppas jag kan hitta det igen när jag åker till Stockholm i maj. Museerna brukar ha lite samma grejer till försäljning.
Den stora utställningen för tillfället var
Max Ernst. Absolut sevärd. Har ju sett mycket av honom på alla tyska museer jag rännt på genom åren men här var otroligt mycket att se på en gång och det ger ett annat perspektiv än att se lite här och lite där med tid emellan.


Sen blev det Arken också. Här är själva byggnaden ett konstverk i sig. Detta är restaurangen. Kolla bara vilket ljusspel genom pelarna. Hela huset är som en stor båt liggande på en strandäng. Inga raka vinklar finns och materialet är grov betong och metall. Känns nästan spöklikt att gå här. Men som utställningslokal är den suverän. Konsten får ta plats och synas.

Det var en massa verk inlånade av museet i Jerusalem. Bilder som jag aldrig sett förut. Det var impressionisterna  och postimpressionister; Renoir, van Gogh, Gaugin och Monet. Låter ju som gammal skåpmat men alltså intressant eftersom det var nya bilder för mig. Om jag förstod det hela rätt så var mycket av detta inköpt av rika judar bosatta i USA, sedan skänkt till Jerusalem.

Sen körde vi till Kolding och stannade en natt där för att slippa resa så långt i ett svep. Och där hittade vi bibeln i barskåpet, som jag berättade om i förra inlägget. Det är ingen ordning på tiden här! :-)

Kommentarer
Postat av: Mia

Visst är bilderna lika. Förmodar att du har rätt i dina antagande om att bilden inspirerat konstnären. Den parken låter som om jag skulle trivas mycket bra i. Har inte varit så mycket i Danmark. När jag varit där så har det varit i Helsingör och Köpenhamn. Finns förmodligen mycket att upptäcka utanför stadskärnorna.

Postat av: Maria

Önskar dig en underbar lördag i solen :-)



Kramen

2009-04-25 @ 10:26:15
URL: http://www.forsnetblogg.se/Maria

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback