Hallrenovering 1


Det  är verkligen sant att vi planerat att renovera hallen i minst 20 år. Framåt jul varje år så ha vi börjat yra om att det nog borde göras något åt hallen. Men i år kom vi så till skott. Och det var inte jag som drev på kan jag säga. Skulle jag inte ha velat heller eftersom jag vet att gubben får mest av merarbete.
Först bort med den fula takluckan till vindstrappan. Sen dividerade vi hur vi skulle göra;
Riva ut hela halltaket?
Göra en rektangulär 5 cm låda i taket o lägga in spottar?
Men till slut kom Roland på att vi kunde helt enkelt sätta dit en stor rektangulär skiva och sätta spotskenor runt den. Då slapp vi ifrån problemet med öppen planlösning och taklister o dy.


A i Svensbyn hjälpte till att hålla skivorna när de skulle på plats. Den här kvällen tog vi adjö av de berömda gröna medaljongtapeterna.  De är alltså sedan 1977 och det var de enda tapeter som gubben valde på egen hand. A`s fru föreslog att vi skulle spara en fyrkant av den här tapeten och rama in den. Men gubben vägrade. Det var synd tycker jag för de här tapeterna har blivit en legend i familjen.



Under lister hittade vi en annan källa till nostalgi; de gamla rispapperstapeterna som vi hade i vardagsrummet då 77 när vi byggde. De målade vi sedan helt sonika över med vitt. Alla skulle ha väv då på 70 -talet. Det luktade apa när folk rökt in dem några år, vilket man gjorde på den tiden. Jag också.


Här läggs primern på vinyltapeterna, sedan vävlim. Därefter glasfiberväv och till slut målning med sidenmatt väggfärg.
Skivan i taket målades med matt takfärg.



Den här hemska garderobsdörren i hallen slipades och målades vit.


Runt skivan i taket satte en god vän upp skenorna och spottarna. De får ström direkt ur skenorna och man kan ha på så många man vill. Det ska bli dimmer också fast det är inte klart än.



Golvet sågades upp. Det var spånskivor och korksmulepapp och plast. Under detta lager ligger ett Siporexvalv, inte träbjälklag som i de flesta hus. Det underlättade byggandet  en gång i tiden när Roland 24 år gammal byggde huset ensam. Elledningarna lades i plaströr i spår i valvet.





Just i dag så är läget det här. Gubben har lagt ut något sorts frigolitelement på golvet, med aluminium och spår i. Här ska den vattenburna golvvärmen läggas.

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Va? Nu när medaljongtapeter börjar bli heta igen.

Postat av: Anonym

Så ni är också mitt i renovering. Är det nån smittsam sjukdom??? Här renoveras vardagsrummet...tapetsering står på agendan här...inte så kul då vi hade glasfiberväv innan så det behövdes slipas endel innan så jag lever i ett dammoln just nu...

2008-11-24 @ 21:13:54
Postat av: elena cn

Wow! Vlket jobb! Synd det där med medaljongtapeten, det hade varit läckert med en liten tapet"tavla".



Idag var det mycket snöbollskastning! Men vi höll våra elever inne på långrasten...för att slippa alla klagomål som brukar komma. Elverna tyckte också det var skönt...

2008-11-24 @ 22:02:20
URL: http://elenassida.blogg.se/
Postat av: Suss

PUUUHHH, när jag ser det där undrar jag om jag verkligen ska byta golv i hallen, trots att jag sparat till det så att jag har råd nu........PUUH igen! Vad gäller tapeterna hade jag exakt likadana i huset i Umeå som vi köpte 1978 - hehehe!

2008-11-24 @ 22:48:41
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Tjatis: Medaljonger kommer aldrig att bli moderna här. Någonsin!



Anonym: Ja, visst är det en underlig "före - jul - sjuka"!



Elena: Det hade blivit jättefint! Det var ju en bra idé, att hålla barnen inne för att slippa bråket.



Suss: Du kan ju åtminstone ursäkta tapeterna med att Ni fick dem med huset. Här var det ett fritt val. Jag tycker ju att Din hall var fin, egentligen skulle Du väl inte behöva göra om den! Du kan ju resa till Australien för pengarna istället.

2008-11-25 @ 07:02:33
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Jag gillar dessa steg för steg bilder av renoveringar. Ytorna från vårt hus är 50-70-tal, en del lär få vara kvar som sin tids representanter, medan annat behöver fixas. Någon gång...

2008-11-25 @ 10:02:16
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Gubben

Puh! Det ska vara ungdomar som ni till att ge sig i kast med sådana här övningar!

2008-11-25 @ 10:31:06
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Gisan

Så kul att få se allt under arbetets gång. Vi får väl se slutresultatet?! Kramar...

2008-11-25 @ 10:40:51
URL: http://gisans.blogspot.com
Postat av: Nina

Aj oj uj... sådana gröna medaljongtapeter var min fars stora förtjusning. Själv hatade jag dem. Är skadad för livet och vill aldrig se sådana i min boning. Oavsett om det är högsta mode eller inte. Över min döda kropp :)

2008-11-25 @ 11:01:48
URL: http://ninajohangarden.blogg.se/
Postat av: Rut

Det blir nog fint när det blir färdigt men ser ut att vara ett stort jobb.

Jag har grunnat på det där med vemma, kan inte erinra mig namnet, inte heller siklöja i våra vattendrag. Slom vet jag,kallas nors i Sthlm, den fiskades i Säffle kanal, den luktade apa men är delikat som stekt, påminner om er vemma.





2008-11-25 @ 16:57:53
URL: http://rut.blogg.se/
Postat av: Carina

Ångesten över 70-tals tapeterna ger sig till känna.

77 då hade vi hemska tapeter, när mina barn ser det så tycker de att de som är sååååååååå snygga hur kunde ni ta bort dem.

Alriiiiiiiii säger jag som en san Närking

2008-11-25 @ 17:12:02
URL: http://sinneskatten.blogg.se/
Postat av: Marie

Åh, vad roligt! Det är alltid trevligt att få lite förändring (det har du nog förstått vid det här laget att jag tycker om). Jag väntar med spänning på att få se resultatet!

2008-11-25 @ 19:06:40
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Helena.e

Det var jag som var den anonyme....ja renovera innan jul är populärt...jaja det är skönt me nytt även om d ä jobbigt när man är mitt uppe i damm o spån o dyl.

2008-11-25 @ 22:59:55
URL: http://ehrencrona.bloggagratis.se
Postat av: Inga M

Anne: Jag också! Vi har verkligen inte renoverat ihjäl oss sedan husbygget 77. Köket är detsamma, fast jag vände skåpluckorna och slipade och lackade baksidan. Och så har vi målat lite mellan dem och bytt maskiner förstås. Men alla vi känner har bytt hela köken. Och i stort sett alla golv och några tapeter är kvar sedan dess.



Gubben: Nåja, det var väl en lätt överdrift: 55 +



Gisan: Ja, det kommer snart. Åtminstone i början på nästa vecka.



Nina: Kan bara hålla med, över min döda kropp!



Rut: Jag kommer ihåg att vi har diskuterat detta med vemma förut och att Du inte kände igen det. Det är nog lokalt för Årjäng kanske och vårt sjösystem. Alla sjöar här hänger ju ihop och har i stort sett samma slags fiskar.



Carina: Det gick faktiskt inte att få tag på andra tapeter nästan på den tiden. Det var medaljonger eller väv att välja på.



Marie: Ja också. Väntar med spänning på resultatet alltså.



Helena: Jaså var det Du! Jag försökte kolla lite på id-numret men lyckades inte spåra Dig. Det är himla marigt att leva utan hall i flera veckor som vi gjort nu. Hela huset är i kaos. Jag ska vara väldigt glad när detta är över.

2008-11-25 @ 23:42:20
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: ,Blackout

Oj oj vilka medaljonger. Förfärliga! Det är huvudvärksvarning på sådana mönster...och färger.

Den nya hallen kommer att bli fin och så kommer ju Rolands fina kepshållare mer till sin rätt :o)

2008-11-26 @ 06:56:33
URL: http://blackout.blogg.se/
Postat av: Inga M

Blackout: Va kul att Du minns kepshållaren som han fick av mig. Jo, den kommer nog att synas bättre. Fast jag vill hellre ha den på väggen till vänster om dörren medan han vill ha den kvar på samma ställe.

2008-11-26 @ 07:00:00
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback