Travrike kallas...

området här i Värmland, Dalsland och över norska gränsen med travbanor. Jag vet inte alla men gissar på Mysen (i Norge) , Årjäng, Åmål, Karlstad och Arvika. Trav är stort här och om jag minns rätt så finns 1100 hästar enbart  i Årjäng. Det innebär i så fall att var tionde invånare i kommunen är en häst, eller hur man nu vill räkna. Framför allt så finns i de här trakterna mycket kallblodstrav, fast kallbloden är utrotningshotade pga en alldeles för smal avelsbas. Rasen är gemensam för Sverige och Norge och finns bara här så det går inte att importera eller så.

Man har något slags samarbete sinsemellan när man fördelar travdagar antar jag. Nästa  år firar man jubileum och det ska bli en Travrikevecka till sommaren med trav på de olika banorna under en vecka. Dessutom hoppas man på en del andra evenemang samtidigt så att det dras mer folk hit då under den tiden.

Idéer kan vara tema med områdestypisk mat med älgkött, svamp och lingon och så. (Mitt förslag om gratis slakt på skruttiga travhästar och en hästköttmeny anammades inte alltså :-).  ) Det kan också vara friluftsaktiviteter för barn inom ramen för något som heter barn i Grenseland, Stubbefolket, boendepaketerbjudanden av olika slag och annat. Förslag och idéer mottages tacksammeligen av Travrike och resp. travbana.

Det blir i alla fall en vecka  nästa sommar i samband med dubbeltravet (stortravet) i Årjäng om jag minns rätt nu.

För att diskutera detta samlades kommunfolk och travfolk från Årjäng och Mysen i Marker kommun  igår kväll för information och idéutbyte.  För att få lite roligt för sig själva och travpubliken så ordnades en landskamp med ponnylopp och kuskarna var alltså kommunpolitiker från Årjängs o Marker kommun.  Årjäng vann fast ettan var en norrman, jag fattar inte hur.


Så här ser gubben ut när han kör ponny. Han är väldigt stolt över tömfattningen och han brukar med bestämdhet hävda att det är synd att den ende i hans släkt som har "tömmelag" inte är intresserad av trav   :-))

Han är övertygad om att han snuvades på en självklar seger pga sabotage; någon hade släppt ut luften ur däcken.  (Hmm ..jag undrar dock om sulkyn möjligtvis var pumpad för någon så där 80 kilo lättare!).

Sen menade han också att ponnyn var för fet (???? ) Jag undrar vad ponnyn tyckte om fetmafördelningen på ekipaget!

Han muttrade något om norska favörer i spårlottningen bakom startbilen också. Himla dålig förlorare är den här gubben alltså!!

Vi hade svårt att se dem i dimman (kanske tur!). Det var rejält tjockt i luften (också!) och det lär vara lite typiskt för just Mysen.



Kommunalråden i de båda kommunerna var också¨med och kämpade i ponnytravet. Katarina Johannesson (t.h.) ledde länge men fick en galopp. Till vänster syns Stein -Erik  Lauvås kommunalråd i Marker. Här diskuteras kanske revanschmatchen som ska gå av stapeln nästa år i Årjäng.  Vi hade i alla fall väldigt trevligt i en god stämning med norskt gemyt.


Kommentarer
Postat av: Hanneles paradis

Trav är helt obekant för mej, utom att jag bor på Sveriges hästtätaste område.

Postat av: Blackout

Leve travet! Jag har bl.a ägt 4 travare, två varmblodiga efter Kilkenny och Active Bowler samt två kallblodiga efter Haugsvarten och Bellman. Fast jag red mest på dem och så blev det lite finkörning ibland. Den häst som hade mesta krutet och var som en atombomb att rida var en korsning mellan fullblod och nordsvensk (en tjuvbetäckning naturligtvis), han bangade inte för något men hetsade väldigt lätt upp sig.

2008-11-06 @ 18:10:30
URL: http://blackout.blogg.se/
Postat av: Gubben

Din "Gubbe" har mina fulla sympatier och jag känner djupt med de svåra orättvisor han drabbades av...

Skäms på sig, Inga! :)

2008-11-06 @ 18:52:05
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Hästtokig

Läser ju din blogg regelbundet och det känns bra att få läsa lite häst och trav, vem vet kanske "gubben" ångrar sig och skaffar häst!!!(för ett riktigt tömlag är viktigt), jag gör mitt bästa för att tala om för dig hur underbart livet kan vara med häst och trav!!!!

2008-11-06 @ 21:25:51
Postat av: Inga M

Hannele: Oj då, då har Ni ännu fler hästar förstås och jag som trodde vi var värst här.



Blackout: Mina kunskaper om hästar inskränker sig till att veta att de är farliga i bägge ändar. Åtminstone för en sån som mig! Men jag har alltså gott om traventusiaster i min omedelbara närhet



Hästtokig: Jag förstod nästan att inte Du heller skulle understödja förslaget om en hästmeny på den här Travrikeveckan! :-)



Gubben har allt lite häst i generna. Med jämna mellanrum så vill han skaffa sig en häst att kunna rida i skogen på när han jagar. (???) Och han har någon gång grunnat på en arbetshäst till skogsarbete på vintern. Men han brukar inse att han inte har tid med det. Han har inte ens tid med de åtaganden han redan har,ännu mindre med ett till.

2008-11-06 @ 22:36:26
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback