Jakt på Jägartorpet Storfors Lungsund 1


Vi var alltså ett par dagar på Jägartorpet. Det är Värmlands läns jaktvårdsförbunds kursgård. Det var aktuellt med jakt i fredags förmiddag och lördag förmiddag. Övrig tid var vikt för möten av olika slag inom förbundet. (Möten som jag inte deltog i).


Jaga hare är mycket eldande i väntan på upptag, alltså att hunden ska få upp en hare. När Valsa fått slag, alltså vittring på hare så kan man börja elda. Här tänder Roland fredagens första lilla brasa. Men det hann aldrig ta sig förrän Valsa fick upp haren och drevet gick i gång. Då måste vi hals över huvud ge oss iväg överkalhygget mot vägen.



Så här såg det ut.


Jakten gick inne i skogen medan vi kom ut på vägen. Där fanns klockrena grävlingspår.


Innan dess passerade vi en plats för nostalgi. Det här gamla jakttornet är troligtvis byggt av Rolands gamle vän, länsjaktvårdare Sven Carmland. De jagade mycket tillsammans och blev goda vänner. Sven gjorde mycket praktisk viltvård och gjorde mängder av fågelholkar. Här sitter en.



Valsa kom ut till vägen men tappade bort haren där. Harar gör en massa konster och knep för att lura en efterföljande hund. Här hoppade haren över till andra sidan vägen, gick försiktigt parallellt med vägen en bit in i ett gransnår. Sedan hoppade han tillbaka i sina egna spår en bra bit, gjorde ett hopp från spåret och satte sig i det höga gräset för att vänta på den "dumma" hunden.  Vi hann se allt detta innan Valsa kom till vägen. När Valsa hittade spåret så jagade hon förstås efter haren in  mot gransnåret. Vlsa passerade bara ett par meter från haren som lugnt väntade in henne. När Valsa passerat haren på ett par meters avstånd så skuttade haren oberört och sakta iväg över vägen allt medan Valsa tappade spåret som tycktes försvinna i tomma intet där haren vänt helt om för att gå tillbaka i egna spår.


Här kommer haren och skuttar över vägen samma väg som han kom...


och fortsätter upp i skogen. Valsa har fortfarande inte fått upp spåret.


Men så småningom lyckades hon hitta det och tredje gången haren kom hit så sköts han med ett skott
Det var en skogshare och den hade nästan färgat ut till vitt. Bara en brun rand kvar på ryggen.


Kommentarer
Postat av: Herta

Roligt att se hunden igen. ( det var väl han som försvann ett tag?)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback