"Vill Du ha Nobelpriset?"

Så får det väl låta i framtiden när Nobelkommittén ringer upp de utvalda för att lämna sitt meddelande. Doris Lessing har åter igen beklagat sig över att hon fått Nobelpriset. Hon har fått en massa medial uppmärksamhet och kan inte skriva längre. Och alla de här klagovisorna från henne har stänkt över lite negativt på Nobelpriset som institution. Tvingar man pristagarna till reklamjippon för att gynna egen sak? Lessing lär ha framfört sådana anklagelser. För att slippa sånt här i fortsättningen så borde man kanske ringa och fråga de presumtiva pristagarna om de vill ha priset eller inte.  :-)

Samtidigt gnager en liten misstanke att den goda Doris är sur för att hon inte fick priset för länge sedan. Hon tycker nog att hon  hade förtjänat det. :-)

Kommentarer
Postat av: Gubben

Tror du har rätt där! Något konstigt är det i alla fall.

Nobelkomittén borde får rätt att dra tillbaka utdelade pris...

Postat av: Börje

Tanten verkar oerhört högfärdig och bortskämd. Man skriver väl för att nå en publik och därmed offentligheten, och så när man gör det blir man sur! Barnsligt.



Vill man inte ha uppmärksamhet kan man skriva under pseudonym. Kanske nobelkommittén skulle fråga om hon vill lämna tillbaka priset.



Jean-Paul Sartre vägrade ta emot Nobelpriset 1964 med motiveringen: "It is not the same thing if I sign Jean-Paul Sartre or if I sign Jean-Paul Sartre, Nobel Prize winner. A writer must refuse to allow himself to be transformed into an institution, even if it takes place in the most honorable form." Inte för jag direkt gillar Sartre men i detta har han min respekt.

2008-05-13 @ 09:44:51
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: Gisan

Ja det är ju svårt att veta vad hon egentligen vill säga ;-) Kramar...

2008-05-13 @ 09:46:57
URL: http://gisans.blogspot.com
Postat av: Inga M

Gubben: Man kan ju undra om hon verkligen var tvungen att ta emot det erbjudna priset. Hon kunde väl ha tackat nej.



Börje: Exakt! Hon kunde ha vägrat med en liknande motivering. Tack för upplysningen om Sartre



Gisan: Ja, det verkar lite ologiskt.







2008-05-14 @ 06:47:09
Postat av: Annaa M

Jag tror det finns en viss tjurighet hos henne över att hon inte fick priset tidigare. Samtidigt kan jag förstå frustrationen. När man är 88 år vet man att ens dagar är räknade. Att då behöva ställa upp på den ena meningslösa intervjun efter den andra för mer eller mindre pålästa journalister kan till slut bli det som gör att man inte orkar skriva. Och hon vet ju att de där intervjuerna inte är något som hon har någon som helst nytta av,knappast omvärlden heller. Det har hon inte av skrivandet heller längre, skrivandet för brödfödan är passerat för länge sedan, men det är hennes drift, hennes livselixir. Nä, jag ställer inte upp på bilden av henne som en bortskämd fåfäng tant.

2008-05-14 @ 23:25:00
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: Nike

Jag tycker nog att det är lite fånigt att hon beklagar sig. Hon må vara en stor författarinna och ha uppnått en aktningsvärd ålder, men nobelpriset är nobelpriset. Hon borde hålla tyst och vara jäkligt stolt och tacksam bara. Hon kan väl avböja vidare intervjuer då. Eller skaffa en sekreterare som sköter allt det där. Det lär hon ha råd med nu.

2008-05-15 @ 10:01:54
URL: http://www.nikesrum.blogspot.com
Postat av: Inga M

Annaa: Hon kanske är lite åderförkalkad då eftersom hon inte kom på att hon kunde avsäga sig priset om hon inte ville hålla på och vara i fokus. Lite surkärring är det allt ändå. Jag har vacklat i mina synpunkter men landar nog där.



Nike: Ja, en sekreterare som bara har till uppgift att tacka nej kunde hon ju ha. Med tanke på tantens ålder så borde priset räcka till att avlöna en sån hennes levetid ut. Och då blir det ju ett nollsummespel.







2008-05-15 @ 23:12:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback