Bäcken runt m. Spring Väst!

I tisdags var det Bäcken runt med Spring Väst.

Här kommer bilderna. Mer kommentarer kommer senare när jag har gubben och andra experter tillgängliga. De flesta bilderna är tagna på promenaden runt, dvs de 7 kilometer vi gick. Men några är tagna idag första maj när M i Korsbyn och jag gick delvis samma sträcka och hon berättade lite mer om allting.

image1886
Vi startar i Bäcken den här gången och här är lite prydliga vedhögar att betrakta. En del har varit ute i god tid.


image1887
Vid det här huset var det samling. Här bor J i Bäcken med fru och barn. Huset tillhörde tidigare hans föräldrar.


image1888
Här bor S med fru och barn. Kolla den lilla minihusvagnen!


image1889
Här bor Rolands dubbelkusin med man. En gång i tiden bodde de tre barnen också här. Numera är de utflyttade och finns i bl.a. Göteborg, Karlstad.

image1890
Idag kom det första barnbarnet, Melker i Bäcken hem hit. Han var hungrig förstås efter att ha åkt från Karlstad med husvagn och allt. Nu stannar de några dagar här i Sillerud så vi hinner träffa dem ordentligt kanske

image1920
Mittemot här bor dubbelkusinens mor D., alltså Rolands moster som var gift med Rolands farbror .

image1891
En stor del av Bäckenrundan går genom skog på skogsstigar och leder. Det är mjukt och trevligt att gå på och vackert att se.

image1892
Det här är inte riktigt så vackert att se på. Enligt gubben så ser vargars revirmarkering ofta ut precis så här. De krafsar upp och urinerar för att sprida doften och därmed tala om för andra hunddjur att området är taget. Förra året sågs en ensam varg gå förbi här nere vid Tjolitta. Och för inte så länge sedan hittade vi den vargdödade älgen i Fälltakan, inte så långt härifrån. Men en vargrevirmarkering betyder inte bara en varg utan minst två, dvs de har bildat revir. Men det är inte säkert. Detta kan också vara en annan markering av något slag säger han.

image1894
Nu kommer bilderna i lite oordning. Den här skulle ha kommit efter nästa bild som är på Boställe. Det är en av många skyltar här som satts upp av hembygdsföreningen för att markera en kulturled med ett antal fornlämningar och annat intressant. Vad markeringarna betyder har jag ingen aning om.


image1896
Här är Boställe, ursprungligen ett soldattorp. Här bodde H som var en sträng dam. Här bodde också broder E.  Han höll mest till i den lilla stugan till höger.


image1897

image1921
Här går M och jag upp till en plats där det finns en skylt om torplämning. På skylten förklaras också vad torp är för något, dvs i grunden ett hus som kunde "hyras" mot dagsverken hos ägaren. Ägaren kunde vara en privatperson eller ett bolag eller dylikt.

image1898

image1922
Efter Boställe på skogsvägen mot Barås och Silleruds kyrka finns ett antal fornlämningar. En del av dem är bronsåldersgravar, alltså från 1500 - 500 före Kristus. Under den tiden hade vi medelhavsklimat i Norden om jag inte minns fel.
- Vilka bilar orsakade den klimatförändringen, säger gubben då spydigt.

Senare kom Järnåldern med Fimbulvinter och ett betydligt hårdare klimat. Under bronsålderna kan det ha varit vattendrag runt om här. Bronsåldersgravar och befästningar byggdes ofta högt och vid vatten. Flera av dem i närheten ligger på samma höjd som dessa. Däremot så ligger Järnåldersgravarna, dvs vikingatiden, lägre exempelvis de vi gamla kyrkplatsen i Sillerud.

image1899


image1900
Här ska det enligt muntlig tradition ha legat en försvarsborg. Det innebar inte en byggnad egentligen utan stenar som lades som en befästning i en ring uppe på en hög höjd, ofta med vatten och / eller en brant nedanför. Hit kunde man dra sig tillbaka och försvara sig vid behov. Det som tidigare varit en åker här, numera en granplantering, kallades Borgjale ungefär och åsen heter visst Borgåsen.

image1923

Bland bronsåldersgravarna finns också en gammal kolmila

image1901
Just den här dagen så slog de första björklöven ut.

image1924
Här är markering från en råbock. Han har gnuggat hornen mot det lilla trädet en bit upp på stammen och sparkat upp och urinerat här för att markera sitt revir.





image1903


image1904
Här är något av det vackraste som finns i Sillerud; Baråsbron av sten. Vilket byggnadsverk!! Det ligger nedanför Barås.


image1905


image1906
Här i Barås håller man på med veden, precis som alla andra gör just nu.

image1907


image1908


image1909
Här kommer vi alltså förbi Silleruds kyrka, men bilderna kommer i fel ordning. Bilden från E18 skulle ha varit före. Kyrkan är i alla fall ovanlig till formen. Det är en centrumkyrka utan långskepp och den är ritad av arkitekten Langlet.


image1910


image1911
Här kom vi förbi Udden. Här bor E och L. De har tre barn varav två är tvillingar. E. jobbar med Roland. Här på Udden finns en fin gammal snickarverkstad, man har varit snickare i flera generationer. Och anfäderna var syskon till dem som bodde på Bostället, det första huset  uppe i skogen på den här turen.

image1912
Mitt emot vägen in till Udden ligger Vattnarsstö. Det är en gammal plats för att vattna djur antar jag. Det är grunt och nära vägen. Oskar passade på att förse sig.


image1913
Här rinner Magdebäcken. Det är en liten fors som rinner till Karlsforsälven senare. Roland hade precis innan vi gick varit i Bengtsfors på ett möte om vattendragen och fått veta att just Magdebäcken var i väldigt dåligt skick miljömässigt. Minns inte hur men försurad kanske. Nej, jag har nog fel. Här är nog redan Karlsforsälven! Magdebäcken blir strax ovanför innan de möts vid bron.


image1914
Ja ha, här är en ovanligt prydligt dekorerad bakdel!  Om jag vore ofin nu så skulle jag utlysa en gissningstävling om vem den är tillhörig, men det är jag inte så det blir det inte. Men den tillhör en snabbgående dam kan jag säga. Hon passerade oss med svung och försvann bakom vägkröken.

image1915
Här är bygdens föreningsgård Tjolitta. Här ska det bli bröllop nu under helgen tror jag och det var visst S i Bäcken som skulle gifta sig. Jag minns inte riktigt. Tjolitta låg i alla fall först på andra sidan vägen och var en godtemplarloge. Den byggdes på andra sidan vägen på 1920-talet och kallades Godtemplarlogen Uddeholm eftersom den låg på en udde ut i älven. Det blev sedan Silleruds nöjespalats med dans och annat festligt.
Gården sköts av en stiftelse som vi var mycket involverade i när Tjolitta rustades upp ordentligt med nytt kök, nya toaletter osv. . Men nu är det Elmacken och Rolands dubbelkusin bl.a. som är eldsjälarna. De driver det hela med framgång och fortsätter att rusta upp inredning och annat.


image1916
Den här bron byggdes ny för några år sedan. Det står på en skylt att den heter Karlsforsbron. Men det har den aldrig hetat. Det är Bäckebron! Älven som rinner här ut i emot Bäcketjärn och Östra Silen heter däremot Karlsforsälven för den startar vid Karlsfors med kraftstationen där och nivåskillnaden mot Svensbysjön


image1917
Här bor V i Bäcken med familj. Han har växt upp här bredvid och hans föräldrar var duktiga hunduppfödare. Bl.a. drevrar hade man.


image1918
Så här ser gubben ut numera efter avslutad promenad. Visst ser det proffsigt ut. Jag tror han har kollat på hur de andra gör.


image1919
Här är samling efteråt med prisutdelning. Alla får pris. En del går i mål här efter 7 kilometers  språngmarsch och är helt oberörda, inte ens en svettdroppe, exempelvis vältränade skidåkaren M. Han är en lovande skidåkare som nu går på högstadiet och hoppas på att så småningom komma in på skidgymnasiet. Han har mycket skidåkning i släkten,  från fadern, faster och farfar. En del tar ut de sista krafterna och vacklar halvt medvetslösa i mål, satsar allt, exempelvis H, barnfödd i Signebyn. Olika är det och här får alla plats och dessutom pris.

Nästa tisdag är vi i Kila. Det blir en utflykt till Långserud och nu hoppas jag att arrendatorerna ska vara färdiga med vårbruket så de kan vara med och berätta för mig om bygden. Där kan jag inget.

Kommentarer
Postat av: Ninni

Oj va bilder, tack för den rundvandringen.

ha en skön dag..kram

Postat av: Lillan

Tack fÖr ännu en rundtur i dina trakter och fÖr intressant bygdehistoria. Mycket uppskattat! Mina favorithus denna gång är din makes dubbelkusins hus samt det rÖda huset på bilden ovanfÖr fotot på Silleruds kyrka.

2008-05-02 @ 11:33:31
Postat av: En liten tant

Vilken trevlig promenad! Himla skönt för en latoxe som jag att sitta vid datorn och få följa med i dessa vackra omgivningar.

2008-05-02 @ 12:21:06
URL: http://tant.webblogg.se
Postat av: Sillerudsbo

Hos S i Bäcken bor faktiskt mer än ett barn!

2008-05-02 @ 13:16:29
Postat av: kicki

Vilken intressant rundvandring du tagit oss på, det känns nästan som om jag varit med de 7 km runt..
Ha det gott min vän

2008-05-02 @ 19:01:17
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Marie

Det var många fina bilder att en kommentar efter alla dessa känns nästan "fjuttigt"..;-)).

Dubbelkusiner, det är väl inte så vanligt? Jag antar att de är kusiner på både mors och fars sida? Min egen far är kusin och syssling med samma man, men det tror jag också är ganska ovanligt. Hur som helst så är min far och släktingen väldigt lika, nästan mer lika varandra än vad min far är med sina egna syskon...

2008-05-02 @ 19:13:58
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Inga M

Ninni: Tack det blev det! Det samma till Dig!

Lillan: Hej! Längesen! Jag gillar också röda hus. Vårt är rött!

Tant: Hej Tant! Hur går det med vattenskador och skröpligheter?

Sillerudsbo: Tacksam för påpekandet! Det är justerat! (Finns säkert mer än ett fel tyvärr!)

Kicki: Det är roligt med upptäcksfärder i hembygden. Man tror att man varit överallt men det har man inte!

Marie: Jo, det är nog rätt ovanligt att två systrar gifter sig med varsin bror. De har alltid haft mycket kontakt och nästan blivit som syskon. Det är roligt att försöka dokumentera de här vandringarna så länge jag orkar. Det tar några timmar varje gång men jag fortsätter ett tag till. Det får bli mitt bidrag till dokumentation över hembygden.

2008-05-02 @ 23:25:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback