Lodjur jagar och slår rådjur!

image1575
Så här vackert var det i går söndag mitt på dagen då vi gick ut för att jaga rådjur med Oskar. Spårsnö alltså fallen på morgonen. Roland hade då redan varit ute på Egenäs med T. i Deje och skjutit en hare för Valsa. Vi passade ju Valsa eftersom husse och matte var i Stockholm och hälsade på nyfödda barnbarnet. Jag hade hunnit hälsa på modren en sväng och dricka förmiddagskaffe innan. Annars är vi rätt osociala under jaktsäsongen.

image1576
På vägen mellan  Döverud och Spriklerud, nästan mitt emot Hopbrôte-vägen, gick vi direkt på ett lodjursspår med riktning söderut. Det måste alltså vara bara några timmar gammalt, från tidigt på morgonen. Det såg ut att ha gjort ett hopp på vägen och halkat, kanat en bit. Ett riktigt "göpehopp"! Lodjur kallas göpa på dialekten här. Oskar nosar lite i spåret men är tack o lov måttligt intresserad. Han är inte tänkt att jaga lodjur, även om det kan vara frestande för honom, det luktar säkert katt. En liten bit längre bort ser vi spår av rådjur som har gått över vägen i samma riktning.  vi följer spåren med taxen i koppel några tiotal meter ner i från vägen in i skogen. Och vi hittar det strax.

image1577
Här är platsen där lodjuret slagit rådjuret. Det har gått snabbt ser det ut som, uppsparkat i snön och lite blod på ett litet område, 1,5 meter i diameter.

image1578
Bara några meter därifrån, men utom synhåll från slagplatsen låg rådjuret. Lodjuret hade släpat det hit. Det ser ut att vara ett vuxet rådjur. Dödsbettet är som oftast (kanske alltid?) i halsen. Ibland ser vi lodjursslagna rådjur liggandes till synes utan skador. Men om man letar i den tjocka pälsen på halsen och eventuellt flår upp halsen så kan man se de fyra små hål  efter lodjurständer.  Lodjuret har ätit lite på låret där bak och sedan täckt över.  bakdelen med mossa. Rådjuret hade hunnit kallna och var alltså förmodligen slaget på morgonen, bara några timmar innan vi kom till platsen..
image1579
Ett par meter från rådjuret hade lodjuret lagt sig att vila och kanske blivt skrämt av oss och gett sig iväg. Här var i alla fall legan. Lodjur kan inte äta kött som är hårt fruset. De har rätt så små tänder och en dåligt utvecklad käkmuskulatur. De är inte som hunddjuren som kan krossa ben med sina käkar.

image1580
Vi gick en bit med taxen  för att spåra de andra rådjuren och kolla om de var skadade eller slagna, ibland tycks ju lodjur triggas igång vid åsynen av flera djur och dödar alla, men de verkade ha klarat sig den här gången.  Vi såg heller inget utspår från lodjuret åt det här hållet.

image1581
Ett lodjursspår ser ut så här i närbild. Det är alltså rätt runt till formen, ungefär så stort som min knutna hand. Det kan förväxlas med vargspår, men i lodjursspår ser man oftast inte märken av klor. På längre sträckor kan man också se att varg går väldigt rakt i terrrängen.

Vi gick till ett annat område och släppte taxen. Det blev jakt en god stund men till slut tappade han när det blev ett sammelsurium av spår på en åker där rådjur betat.Vi kopplade honom vid fyratiden, då blir det strax mörkt.  Detta var sista helgen med rådjursjakt, den slutar sista januari. Vi hade ett fantastiskt väder med strålande sol, någon minusgrad och lite spårsnö.

Nu är det slut på den mänskliga rådjursjakten. Men lodjuren fortsätter att jaga. Ett lodjur dödar ett rådjur i veckan och behöver alltså c:a 52 rådjur per år för att överleva. Se dem framför Dig! 52 rådjur till ett enda lodjur. En hona med ungar behöver betydligt fler alltså.

Det finns nu i Värmland 200 lodjur, de behöver döda 10.400 rådjur på ett år. Vi är nu i ett läge då maten tar slut för lodjuren i stora områden här i länet. De som inte lyckas ta sig längre söderut, neråt Dalsland, svälter  nu ihjäl och rådjursstammen utplånas. Det är ingen bra situation. Om vi hade fått gehör hos Naturvårdsverket att skjuta fler lodjur så hade det kunnat skapas en balans i naturen som med andra viltstammar och vi hade kunnat ha kvar rådjuren och dessutom ha friska välfödda lodjur.

Men Naturvårdsverket beviljade jakt på endast 10 lodjur  förra säsongen och därför har vi det här läget, dåligt för alla; dåligt för lodjuren, dåligt för rådjuren och dåligt för dem som jagar.

.

Kommentarer
Postat av: Pierre

Det är nog viktigare att ha rovdjur än klövvilt i det här landet.
Då är det ju ingen som jagar och skjuter den små söta rådjuren.....

Nä, det får bli skärpning hos naturvårdsverket..
Media har skapat den här situationen ihop med trångsynta och inkompitenta politiker.....
Det är min mening.

Postat av: kicki

Ja visst måste det skjutas av både mer varg, björn och lodjur häri våra trakter..
Ha det gott

2008-01-28 @ 16:36:04
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Alltiallon

När jag läser ditt inlägg känner jag att jag lever långt ifrån naturen här..jag har blivit en riktig statsråtta tror jag..;-)). Jag läser med ett visst avund ditt inlägg. Som tur är så har vi tillgång till ett litet sommarhus i Ramsele i Ångermanland...jag får nog lov att åka dit i sommar och insupa lite av mitt ursprung. Åtminstone den halvan som som kommer från dessa skogar och som kanske ännu inte är "förstörd"...;-))).

2008-01-28 @ 19:50:36
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: Nike

Kul att se. Här nere hos oss vet vi knappt vad rovdjur är. Hittade ett kadaver vid havet i går. Tyckte det såg ut som en varg men det måste väl ändå vara fel?

2008-01-28 @ 19:52:55
URL: http://www.nikesrum.blogspot.com
Postat av: Inga M

Pierre: Tyvärr har det varit väldigt lomhört bland de centralt placerade beslutsfattarna och för det får djuren till slut lida.

Kicki: Värmland hyser ensamt väldigt stora delar av de svenska stammarna av stora rovdjur och det är inte hållbart på sikt.

Alltiallon: Jag som bor mitt i skogen kan ju längta till stadsliv med god mat på krog, konserter, shopping, konstupplevelser och annat. Trevligast är nog
att få med lite av varje oavsett var man bor.

Nike: Varg finns i hela Sverige, en varg går flera mil på endast en natt om andan faller på så de kan dyka upp var som helst även om det inte finns någon fast population neråt Dina trakter. Du kan anmäla till Din länsstyrelse eller till Jägareförbundet så kollar de upp. De är tacksamma för alla tips, även att få dementera sånt som inte är nåt liksom.

2008-01-28 @ 20:19:06
Postat av: Cissi

Tycker det är lite spännande jag när man får vara med om sådant här!
Sedan kan jag inte riktigt förstå varför det måste bli så många av en art innan man får börja skjuta. Det hinner ju bli en del skador innan de som bestämmer vaknar. Tycker de borde lära sig någon gång...

2008-01-28 @ 20:37:37
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Lena

Tack för den här natur upplevelsen Inga!

2008-01-28 @ 21:40:01
URL: http://www.lenjangel.webblogg.se
Postat av: Inga M

Cissi: Det fungerar bra i naturen när man reglerar stammarna genom jakt. Så gör vi exempelvis med älg för att det ska bli lagom många. Då fungerar det för alla.

Lena: Roligt att få skriva om såna här upplevelser som får hjärtat att slå lite extra av spänning.

2008-01-28 @ 22:10:22
Postat av: Evis

Vi hade lo som slog rådjur utanför Trollhättan ett par gånger när jag var yngre, så dit lyckkdes de ta sig. Annars tänker jag att södra Västergötland/gränsen till Småland skulle vara ett bar område: mycket skog och inget folk att tala om.

Hemma går rådjuren nu annars mest åt till tjuvjakt - mycket skott i mörkret och okända bilar på skogsvägarna nu, restaurangerna i Göteborg betalar bra för rådjur har vi hört.

2008-01-30 @ 10:09:21
URL: http://omstil.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback