Om Schulmania!

Om Alex Schulmans bloggavslut finns många inlägg på bloggen och jag hade inte tänkt göra något eget. Men nu är jag lite bekväm och publicerar istället ett par kommentarer som jag gjort i andra bloggar.

Hos Annaa skrev jag så här:
"Schulmania är ju ingenting annat än gammal skolgårdsmobbning fast i nya kläder. Mobbaren gör sig lustig över någon (som inte tycker det är lustigt!) och runt om står de som skrattar. Och mobbarens ursäkter är de gamla vanliga; "alla gör ju", "det var bara på skoj".
Dessutom att höra ursäkten om att samhällsklimatet har blivit hårdare är som att höra Kurt Olsson. Samhällsklimatet blir inte hårdare av sig självt, det görs hårdare av människor som Alex Schulman och det vore klädsamt om han tog ansvar för det istället för att skylla på dem som kommenterar och på sin arbetsgivares önskemål"


Hos En liten tant skrev jag så här:
"För mig har han (Alex Schulman) gett den öppna, av överheten godkända, mobbningen ett ansikte. För mig kommer Schulmania alltid att vara ett begrepp synonymt med att hänga ut någon till offentlig smutskastning med något slags putslustigt gränsöverskridande som enda motiv. Precis som du påpekar så handlar det om en modern variant av mobbning, varken vackrare eller mer originellt än så. Och precis som vid vilken skolgårdsmobbning som helst så betraktar mobbaren sig själv som i stort sett oskyldig. Alla andra ville det och hejade på. Han ville det egentligen inte själv, han gjorde det för att tillfredsställa kommantatorerna och sin arbetsgivare och allmänhetens blodtörst. Alltsammans ursäktas här och där med att det blivit en hårdare samhällsklimat. Ett hårdare samhällsklimat skapar sig inte självt, sånt händer enbart i Kurt Olssons värld. Det skapas medvetet av människor som Alex Schulman. Man bara vill spy över det här spelet för gallerierna."


Så här svarar En liten tant (som finns med i min länklista):

Inga: Du sätter fingret på den ömmande punkten, varför det är så allvarligt att den här typen av personer haussas - att det skapar ett hårdare samhällsklimat.Undrar vad hans morfar Sven Stolpe skulle ha tänkt och tyckt. Stolpe som på sin tid sa bl.a. detta:
"Det skrivs böcker om vår kulturs stormän, dess profeter och nyskapare, dess stora diktare och konstnärer.
Mera sällan skriver man om kulturens destruktörer, de många ? ofta högt begåvade ? personer som väsentligen river ned och förlamar, som föröder och förgiftar. Min avsikt är att fästa uppmärksamheten på sådana destruktörer och skadegörare i svensk kultur." 

Slut citat från En liten tant.


Sven Stolpe är ju morfar till Alex Schulman och var en kulturpersonlighet av rang på sin tid. Hans yttrande ställer Alex Schulman i det ljus han förtjänar.  Visst känns det som läge att jubla över att Alex Schulman stänger sin blogg men ännu mer som läge att gråta över att den någonsin kunde öppnas.

 


Kommentarer
Postat av: Gisan

Bra skrivet!!! Kramar...

Postat av: Christina W

Jag följer med intresse vad som skrivs i Alexfrågan. Har dessvärre inte följt honom själv så jag har svårt att uttala mig. En som jag däremot kikat in hos och där jag blivit grymt upprörd är Linda Skugge. Hon bloggar också för en tidning (Amelia). Men man har ingen möjlighet att kommentera det hon skriver eftersom hon (enligt egen utsago) inte vill att hennes barn läser allt elakt som folk skriver. Däremot får tydligen hennes barn läsa alla elakheter hon häver ur sig.

2007-10-02 @ 09:26:59
URL: http://metrobloggen.se/godmat
Postat av: En liten tant

Ja, att gråta över att den kunde öppnas... i spåren av denna vidrighet följer ju alla wannabees där ute. Unga,obetänksamma som fortsätter i samma stil och hävdar att det är en generationsfråga om man förstår den "humorn" eller inte. Det är det inte. Mobbing är mobbing.
Läste just Göran Rosenbergs kommentarer om Schulman på DN Kultur och nöje. Läsvärt.

2007-10-02 @ 10:11:56
URL: http://tant.webblogg.se
Postat av: Zofy

så himla rätt! jag kommenterade också under Annaas inlägg men ditt perspektiv gav en ny dimension som jag inte tänkt på - han skyller ju ifrån sig percis på klassiskt mobbningmanér...finns inte mycket att tillägga. bra skrivet!

2007-10-02 @ 10:44:03
URL: http://zofy.blogg.se
Postat av: Alltiallon

Jag får se om jag också ger mig in debatten...jag har en lite annan syn på alltihop...men vi får se...det kanske blir för provokativt och djupt....ibland är ju tiga guld..jag vet inte än. Jag får se när jag är lite piggare. Tentan gick bra i alla fall...jag fick svar idag..:-)))!

2007-10-02 @ 16:27:35
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: Inga M

Gisan: Tackar!
Christina W: Tyvärr är det nog inte bara Alex, utan en trend.
Tant: Ja, och eftersom det är själva gränsöverskridandet som är poängen i det hela så måste det accelerera vartefter gränserna tänjs ut.
Zofy: Som lärare så har jag haft anledning att fundera på skolgårdsmobbning och jag ser likheterna.
Alltiallon: Om Du har en annan syn på det hela så är det ju superintressant, men samtidigt ska man inte skriva nåt som man egentligen inte vill. Det måste kännas ok. Det är ju tillåtet att välja sina strider. Grattis till tentan! Du kände ju på Dig att det skulle gå bra och känslan var rätt!

2007-10-02 @ 22:44:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback