Ledarskap igen då i annan form!

Jag läser i NWT torsdag 11:e oktober om Lesjöfors dagis. Dagis har fått nya instruktioner från rektor för förskoleverksamheten Lena Kåräng att inte gå till kyrkan första advent för julkrubba. Hon säger att kyrkobesök inte är förenliga med läroplanen och därför bör undvikas. 

Men förskollärarna håller inte med. De anser inte att de dyvlar på barnen någon tro utan vill visa dem varför vi firar jul och förklara våra traditioner. Eftersom de inte får gå till kyrkan så vägrar de också göra julpyssel eftersom de anser att det måste falla under samma avdelning.

Politiker i Lesjöfors kommenterar bara surt att det här är en nonsensdebatt från Lena Kårängs sida, en debatt som härstammar från förbundet Humanisterna. Dessutom menar Mikael Helmersson (fp):
"Jag tycer att Lena Kåräng har startat en nonsensdebatt. Ekonomin går inte ihop för barn. och utbildningsnämnden. Att i det läget börja disktuera pappersänglar och krubbor - då har man tappat fokus rejält."

Nu kan man tycka vad man vill om julkrubbor och så, men det intressanta kommer nu och det kommer både från Lena K och hennes biträdande rektor Ulla-Carin Drougge.

Lena K:
"Personligen anser jag att det är klart fel att ta med barnen till kyrkan. Men det är upp till arbetslagen att ta ställning till hur verksamheten ska formas"

ulla-Carin Drougge:
"Vi har en skyldighet att följa fattade beslut. Läroplanen är vårt rättesnöre. Här står vi nu och har olika tolkningar, personalen och jag. Vill de fortsätta gå i kyrkan så kan de göra det, men jag står inte bakom"

Vad är det här för ledarskap? Är inte rektor ansvarig för förskoleverksamheten? Är det inte rektor som ytterst har ansvaret för vad som händer på dagis? Vad menar rektor med att hon nu plötsligt personligen har en åsikt här som ska gälla och att den står emot förskolepersonalen? Är hon chef eller inte? Vågar hon nu plötsligt inte längre stå för sina tidigare instruktioner som plötsligt blivit något slag frivilliga rekommendationer? Försöker hon följa Skolverkets rekommendationer in absurdum för att visa hur knasiga de kan bli? Eller hoppas hon på en karriär uppåt i hierakin eftersom hon så slaviskt verkar följa i ledband uppifrån?

Och vad menar bitr rektor U-C Drougge när hon säger att personalen kan fortsätta gå i kyrkan men hon står inte bakom. Vadå inte stå bakom? Blir de avskedade om de går? Gäller inte försäkringarna om kyrkan rasar ner i huvudet på dem?

Det här med ledarskap är intressant. Även frånvaron av ledarskap är intressant. Även abdikerat ledarskap är intressant.  Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig i Lesjöfors.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback