Jaktgäster här!

Jaktgäster här!
Vi har alltså tyska älgjaktgäster här den här veckan. De bor i ett våra fiskehus och kom promenerande i går kväll för att få middag med oss helt enligt traditionen. Vi brukar bjuda på middag efter provskjutningen och så även i år. I går söndag så kom de alltså promenerande vid 5-tiden och Roland mötte dem med jakthornsblåsning. Provskjutningen som gjordes innan klarades med den äran och det är jaktvana människor det här.

image1202
Här kommer de och har med sig olika gåvor. Det var en trevlig bok  om det vackra Schwerin från Ws fru A som vi känner. Det var  en vildsvinsskinka, lite öl och så och chokladtryffel och en speciell jakt-t-shirt.

image1203

Den var särskilt gjord för drivare på vildsvinsjakt!
Jag bjöd alltså på grytan som jag berättat om förut, den med blandning av älg och vildsvin.

Under kvällen pratade vi en del om skogsbruk eftersom W arbetar med att sköta skog (avverkning, plantering, planering) åt privata skogsägare som inte är självverksamma. Han vet berätta att priserna i Tyskland ligger högre än i Sverige. Man har byggt nya stora sågverk i landet och dessutom pappersmassefabriker. Och man betalar bra för råvaran. Vi jämförde och kunde konstatera att en rotpost som här betingar ett pris på 450 kr per kubikmeter får man ge bortåt 600 kr för där. Ändå håller industrin medvetet nere priserna och låter inte efterfrågan slå igenom utan köper då hellre i andra länder, exempelvis från  södra SVerige. Och gemensamt för både svenskt och tyskt skogsbruk är att man säljer massor till Kina just nu och det driver upp priset. Från Tyskland är särskilt poppel intressant för dem men allt går. Det är ett enormt sug från detta enorma land och man kan ju undra vad som händer med råvarutillgångarna i världen när det här får utvecklas riktigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback