Årets kulinariska höjdpunkt!

Årets kulinariska höjdpunkt!

Det här är varje års kulinariska höjdpunkt. När älgjakten är avslutad och köttet hämtat så kan man ha tur att få en lite bit älgfilé med i köttbaljan. Vi brukar steka färsk älgfilé och äta med kokt potatis, svampstuvning grönsaker, gelé och lite sky. Det är en höjdare som är svårslagen. Man bara äter och njuter till ett gott rödvin. Gubben påstår att det här ögonblicket är värt en hel veckas ledighet från jobbet och allt släp och slit med älgjakten. Han är väl egentligen ingen älgjägare, men tyckar att det funkar ändå med hundjakt. 

 Det blev inte så mycket kött, så där 20 kg eller nåt i en balja. Och det ser inte ut som det gör i affären kan jag säga. Det är rätt så osorterat. Man måste känna igen bitarna och veta om det är framdelskött eller bakdelskött. Glömmer aldrig det året jag förväxlade saltrulle och filé. Trodde att jag lagar i ordning filé och det gick inte att tugga ens. Saltrullen är däremot suverän som tjälknöl till pålägg. Den är hård och håller ihop när man skär upp den i tunna skivor.

Det mesta måste renskäras ordentligt och det tar en stund. Först måste man skura rent i diskhon så man kan skölja allt kött där och får bort det mesta av mossa och barr och sånt. Sen ska det klappas torrt med tjocka linnehanddukar, gamla försvarets, köpta på ÖB.

Därefter kan man börja skära bort senor och hinnor. De smakar inte bra att ha med i tillagningen, ger en besk bismak.  De ultimata redskapen är en vass kniv att skära med och en slöare kniv att halka på senorna med, en kmniv som är så slö att den inte skär av senorna eller hinnorna.

Sen ska det paketeras och skrivas på och frysas. Älgkött är rasande gott. Och det äter vi med gott klimatsamvete också.

image1224

Så här såg det ut på tallriken. Vi tände ett ljus också och var lite sentimentala och tänkte på Kurt vars begravning vi var med på under fredagens förmiddag.

Det var en gripande ceremoni med mycket folk och många som var jättelessna. Nu satt vi i ljusets sken och pratade om Kurt och hans liv och mindes honom. Det kändes helt rätt att samla tankar och intryck.


Kommentarer
Postat av: Manon

Vad intressant att läsa och så gott det ser ut! Älskar kött själv:). Tyvärr får man inte tag på så mycket älgkött här nere. Låter andaktsfullt med ljusen...

Postat av: Inga M

Manon: Viltkött är väldigt smakrikt.

2007-10-14 @ 06:48:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback