13 lodjur skjutna i Värmland första dagen!

Den sammanlagda licensen i  Värmland var 10 djur och 13 är skjutna, varav 3 i Årjängs kommun. Vi vet bara om den som är skjuten i Lennartsfors. 

Hur kan det då bli fler skjutna än licensen? Det är ju avlysningsjakt. Jo, reglerna säger att de som jagar måste med jämna mellanrum kolla av på länsstyrelsens telefon om jakten är avlyst.  Men om det finns väldigt många djur och licensen är väldigt liten så kan man alltså hinna skjuta för många djur innan det hinner komma in till rapportering. Dessutom säger några här från Årjäng att det var svårt att komma i kontakt med länsstyrelsen per telefon idag för att få klara besked.

Nu är faran inte speciellt överhängande för lodjurens framtid i länet. Det finns minst 200 lodjur. Det finns alldeles för många just nu. De förintar på sina håll rådjursstammen. Äter helt enkelt slut på rådjuren. Men det är Naturvårdsverkets taktik. Det ska ta slut på rådjur i Värmland, då söker sig lodjuren neråt Dalsland till vilket är önskvärt. 

Men vi som bor i Värmland tycker att det är lite cyniskt. Vi vill gärna ha rådjur kvar också. Vi tycker inte att taktiken främjar biologisk mångfald utan möjligtvis är ett tecken på biologisk enfald.

Och Josephine, nej vi kan inte låta de stora rovdjuren föröka sig som de vill i landet. De måste begränsas med jakt, det är nog i alla fall alla överens om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback