Varg skjuten idag.

Varg skjuten idag.

För en liten stund sedan sköts alltså den varg som man har följt  några dagar på skidor i norska Rendalen, Koppang.
Det var en alldeles laglig avlivning, beslutad av myndigheten. Vargen befann sig i ett område där det inte får finnas varg enligt beslut. Den hade dessutom dödat ett stort antal får.

Man satte ut skyttar runt det område där vargen befann sig. Därefter gick några in på spåret och vargen gick till en av passkyttarna. Sammanlagt deltog c:a 25 jägare i jakten som  varade c:a 3 dagar.

28 kilos hane, en ungvarg från ifjol, ett litet ex m.a.o.

Kommentarer
Postat av: Ninni

En sån fin varg...men jag antar at den ställde til besvär eftersom den inte fick leva längre!

Ha en fortsatt bra dag, kram :)

Postat av: Anna

Oj!! Ja visst är de fina, det är väl inge snack om den saken...jättefin. Men, som sagt, de gör mycket skada..Tack för kommentar ang demokrati. Jag har ju jobbat i skolans värld 10 år innan jag började min utbildning och kan bara hålla med dej om att det är svårt. Tror många inte vet hur, det är så abstrakt. Man skulle som du säger ha mer konkreta mål m demokratiarbetet och vägledning i vad man kan vänta sig av resp ålder. Detta tror kag kommer att bli svårare o svårare att få till i framtiden. Vet att jag ä pessimistisk, men som jag ser det stretar det åt två olika håll. Ett håll som ska värna om demokratin och att se o lyssna på andra å allt det där. Det andra hållet säger; Sköt dej själv, ensam är stark, bara du kan göra nåt åt din situation. Betyg, ämnesmål, dem jagar du själv...ja det är inte lätt. Anna

2007-02-28 @ 20:06:50
URL: http://annaspytt.blogg.se
Postat av: Inga M

Ninni: Ja, den hade dödat många får

Anna: Ja, de gör mycket skada om man inte har möjlighet att reglera stammen. I Norge har man en lagstiftning som gör det möjligt att ta bort vargar som gör skada, tyvärr har vi inte fått det i Sverige än.

Du har rätt i att det i skolans värld finns mycket som strävar bort mot demokratimålen och tyvärr inte enbart i skolans värld utan i samhället i övrigt.

2007-03-01 @ 10:03:27
Postat av: Therese

Det är extremt synd att människor är så oförstående angående vargar. folk säger sig vara så himla rädd för vargar att dom knappt vågar gå ut i naturen. men sanningen är den att vargar angriper inte människor men dom angriper djur för dom är likt människan ett rovdjur fast människan är mycket värre rovdjur. Vad är det som ger oss rätten att jaga vargar som jagar för att överleva medans vi människor jagar för nöjes skull. hur kan vi påstå att vargarna är så farliga för oss, tänk på en sak. En varg gör aldrig någonting mot människor oprovocerat. att kunna kläcka ur sig saker utan att igentligen ha någon som helst aning om vad man säger i det att man tycker att det skulle vara bra om man kunde få jaga vargar som man får i norge. har du någon aning om hur djuren behandlas när vi ska få mat. allt detta överkonsumerande av kött som vankas i mängder för att göra människan mätt och belåten. Och detta ska göra oss människor rättfärdiga att döda vargar. bara för att vargar oxo råkar gilla kött. men vargar äter faktiskt inte kött i den mängden som människor äter.
dessa djur som används inom massproduktion får vistas i dåliga miljöer där dom transporteras långt från land till land för att vänta på sin dödsdom. detta tycker jag inte är rättvist. detta tycker jag säger rätt mycket om människans tänkande och begär.
som sagt så jagar mänskliga jägare för skojs skull. för mänskliga jägare har tävlingar om vem som skjuter mest av skogens djur. dom som tycker att vargar jagar på fel marker har fel för mänskliga jägare jagar skogens djur och då finns det inget kvar för vargarna att jaga. dom mänskliga jägarna har större del i det än man tror. låter vi hälften av de djur vi jagar i skogen vara så kommer vargarna låta bli tamdjuren oxo. kom ihåg det här. vargar är alla hundars förfader. det kan lika gärna vara jakt hundar som jagar tamdjuren. så skyll inte allt på vargarna det är lätt att göra det men tänk på det
här. människan är världens farligaste rovdjur för vi kan konsten att kontrollera hundar, och vargarna är hundarnas förfäder.

2008-02-13 @ 03:57:04
Postat av: Inga M

Therese: Jo, Therese vargar angriper människor och dödar människor. Det händer inte så ofta, men å andra sidan vet vi inte när det händer. Att umgås nära med varg som människor på landsbygden i vargrevir tvingas göra är obehagligt. Det är inte trevligt att låta sina små barn leka ute i trädgården när vargar nyss varit där och dödat familjens hund. Kan Du föstå det? Hur ska man kunna lita på att vargarna, för det är ofta flera samtidigt, inte dödar barnen nästa gång.

Vi måste jaga och döda varg i Sverige eftersom vi har sagt ja till att ha varg i landet. Inget land i världen klarar av att låta vargarna föröka sig fritt. Det skulle bli alldeles för många då, bytesdjuren skulle inte räcka till och vi skulle alla ha hungriga vargar inne i och strax utom tätorterna. Det skulle blir en hel del farliga situationer för människor och deras husdjur då.

Sen vill Du inte att människor ska äta kött, men det är liksom en annan debatt. Så länge vi har människor som äter kött så tycker jag det är bättre att köttet kommer från vilda djur som levt ett trevligt liv fram tills dess de dör. Djur som dör genom jakt dör en barmhärtig död jämfört med de djur som ska hanteras, som Du skriver, med långa transporter inom slakteriindustrin.

Jag vill gärna se att vi har färre stora rovdjur så att människor kan få med mer av köttet från älg, rådjur osv. Viltkött är det kött som är allra bäst ur klimatsynpunkt och ur miljösynpunkt. Som det är idag så dödas 10.000 rådjur i bara Värmland per år av lodjur, rådjurskött som skulle ha kunnat bli människoföda. Nu måste man föda upp lika mycket tamdjur istället för att ersätta den köttmängden.

2008-02-13 @ 06:20:30
Postat av: olivia

varför sjuter ni vargar jag tycker att det är djurplågeri vargar gör ju inget.Jag tycker att vi människor är dumma mott djuren tycker inte du det?Det tycker jag för vargar är faktist mitt favorit djur. Plus att vargarna är nästan utrotade precis som älgarna för vi sjuter dem.Vargarna är faktist ett snällt djur som inte påverkar naturen.Fast vi skräpar runt.I allafall så tycker jag att vi människor ska sluta sjuta oskyldiga djur.

2010-01-10 @ 09:04:43
URL: http://oliviasegnavarld.blogg.se/
Postat av: Inga M

olivia: Vargar är fina djur, jag håller med Dig! Men den här vargen hade fått till vana att döda får för det var mycket enklare för honom än att jaga vilda bytesdjur ute i naturen. Då fick man avliva den. För de som har får måste få ha dem i fred, fåren är också fina och ska få leva.



Vargarna är inte nästan utrotade på jorden, det är ett av de vanligaste däggdjuren, det finns tusentals i Ryssland till exempel och en del av dem vandrar hit. Men i Sverige finns inte så många, det är rätt och Sverige är rädd om sina vargar, inte många får skjutas. Men ett vargpar får kanske 4-5 nya vargar varje år, så det blir snabbt väldigt många om vi inte skjuter några av dem.



Älgarna är absolut inte nästan utrotade, det finns ungefär 5000 älgar i min kommun Årjäng där jag bor. Så det är många i hela landet.

2010-01-10 @ 10:49:26
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback