Nobelpris tar alla pris!

Jag brukar inte intressera mig så mycket för nobelfestligheterna. Jag är nöjd om jag får en ordenlig titt på kungligheternas klänningar. Eftersom jag nu är med o sponsrar dem via skattsedeln så tycker jag att det är rimligt att jag åtminstone får se vad pengarna går till.

Och Madeleine var så fantastiskt vacker! Man bara drar efter andan och njuter av anblicken! Om vi nu ska ha ett kungahus ( och det tycker jag!) så ska det se ut så här.

Men eftersom jag ville se klänningarna så råkade jag också höra vad priset i ekonomi gick till för forskningsbragd och jag fick ett skrattanfall när jag hörde det berättas.

Det är inte klokt alltså! Den här mannen har förenklat uttryckt kommit på att det är ingen idé att försöka påverka det här med bra o dåliga tider med intelligenta och uttänkta åtgärder. För det handlar om tro o hopp!!

Det är alltså rena rama medeltiden igen då!

Då skulle mänskligheten också inrätta sig efter tro o hopp. Och idag har marknaden ersatt den medeltida religionens roll. Marknaden  styr hela världen och den i sin tur styrs av tro o hopp. Det handlar inte längre om förnuft o logik o rationella beslut.

Nu gäller det alltså att tro riktigt mycket så blir det som vi vill.

Det är sant för någon har fått nobelpriset för denna revolutionerande upptäckt.

Jag bara undrar hur någon kan vilja fortsätta och forska i ämnet ekonomi efter detta. Eller hur någon av dessa ekonomins profeter kan sitta där allvarliga o med rynkade pannor i TV och sia om hur det kanske kan bli. Deras antaganden är ju inte mer värda än mina gissningar egentligen.

Om ett par hundra år kommer våra ättlingar att skratta sig fördärvade åt det vi håller på med och undra hur ett annars upplyst folk kunde bli så vidskepligt.

Kommentarer
Postat av: En liten tant

MEN! Då är vi ju fler som borde ha fått priset för länge sedan! Kan man begära det retroaktivt?
Hade inte hört detta förut.Brukar inte bry mig i ekonomipristagarna eftersom det småretar mig att det är skattepengar som används till det priset.

Postat av: Inga M

Är det skattepengar som finansierar ekonomipriset? Det visste jag inte. Då kan vi ju till och med lägga ner det utan att stöta oss med framlidne Nobel nu när vi vet att hela genren bygger på vidskepelse.

2006-12-12 @ 18:54:02
Postat av: frktjatlund

Gissa varför ekonomipriset inte ingick i Nobels testamente? Konstigt att man tyckte sig häva depressionen med Roosevelts New Deal. Men tron kan ju försätta berg.

2006-12-12 @ 21:13:11
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Anonym

Jag kikar bara lite på nobelfesten är oxå lite nyfiken p hur alla ser ut och höra alla roliga kommentarer från tv reportrarna (?). Ha det gott ny på Luciadag. /pimpim

2006-12-13 @ 19:38:01
Postat av: En liten tant

Ekonomipriset delas ut av Riksbanken och Riksbanken är en myndighet under riksdagen och finansieras av skattepengar. Riksbanken instiftade sitt eget "nobelpris" 1968 och lägger lika mycket pengar som respektive annat nobelpris dvs idag 10 miljoner. Priset har hela tiden varit kontroversiellt. Så nog borde vi absolut kunna lägga ner det nu när vi vet att ekonomiforskning inte är ett dugg bättre än vilken annan New Age-lära som helst!

2006-12-13 @ 22:55:44
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Inga M

Jag har alltså inte kommit in på bloggen alls ett par dagar, därför dröjer responsen.

Tjatis: Ja, förmodligen var det pga mångas tro!

Pimpim: Tack, det blev bra!

Tant: Verkar vara ett solklart fall för besparing att lägga ner ekonomipriset. Tack för informationen i ärendet!

2006-12-14 @ 21:04:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback