Bloggarens status!

Efter ganska precis ett år på bloggen så känns det naturligt att fundera lite över bloggandets villkor. 

När jag först gav mig in här i bloggvärlden så såg allt likadant ut. Men efter en tid här så kan jag urskilja olika typer av bloggar, exempelvis dagboksbloggar (skriver om sin egen vardag), temabloggar (specialiserade på exempelvis mode, barn, politik  eller nåt), kändisars bloggar (kan skriva om vad som helst förstås), skrivarbloggar (för skrivandets egen skull, typ skrivarcirklar ) osv . Många väljer , som jag, att vara lite av varje.  Ja, inte kändis då :-))

Det finns olika slags statustänkande bland bloggare. Hög besöksstatisik är exempel på hög status och då kan en del skriva om vad som helst egentligen och använda sig av vilka metoder som helst för att nå den här statusen. Man är inte intresserade av om besökarna är läsare eller inte.   Och man drar sig inte för att "fuska" sig till platser på topplistor över mest besökta.  Men som sagt detta gäller förhoppningsvis få bloggare. Det kan möjligtvis tillfredsställa behov av att bli sedd till varje pris (Dr Glas!) Alla med hög besöksstatistik hör ju inte till den här kategorin, de flesta skriver ju alldeles vanliga intressanta bloggar som verkligen förtjänar sina läsare på ärligt sätt.

Sedan finns det bloggar som i egna ögon är "fina bloggar" dvs man sysslar enbart med allvarliga, seriösa debattämnen och besudlar inte sin blogg med vardagstrams! Det kan man förstå mellan raderna.  Om man skriver om vardagen så är det för att debattera vissa företeelser, inget annat. Det är ju också ett slags statustänkande där man bara godkänner bloggen som ett forum för samhällsdebatt.

Det måste självklart vara helt ok att en del bloggare endast vill använda den egna bloggen som ett debattforum, kanske till och med yrkesmässigt,  men det som retar mig är att några av dessa, (tack o lov få)  ser ner på dagboksbloggandet, det som skriver om enkla saker i den egna vardagen. 

Debattbloggandet fyller sin funktion; att föra en diskussion framåt för den grupp som deltar, men dagboksbloggandet fyller andra funktioner för sina deltagare.  Det kan finnas behov av att dela vardagsupplevelser med andra människor, känna en slags gemenskap i vardagsbestyr och dela små vardagsbekymmer. Det skapas ett socialt sammanhang på bloggens villkor, alltså ganska ytligt och flyktigt.  Några väljer tydligen att träffas även i verkliga livet (irl ska man skriva på bloggspråk då) för att utveckla gemenskapen till något annat, medan de flesta nöjer sig med att använda enbart bloggen som kommunikationsredskap. 

I dagboksbloggandet finns också ibland uttryck för vänliga omtankar som är just det; ett vänligt ord på vägen i vardagen. Det står inte för mer än detta. Det handlar inte om att göra anspråk på livslång vänskap eller löften om att gå i döden för varandra, utan just bara om att bjuda på lite snällhet och uppmuntran i förbifarten.  Det måste också på något sätt få vara godkänt och inte nödvändigtvis innebära att bloggandet som fenomen dras i smutsen. Sen behöver ju inte alla hänge sig åt detta utan var och en får skapa det bloggforum som passar den egna personligheten.  

Men jag har svårt att köpa tankar om att den ena bloggtypen är finare än den andra. De fyller olika behov, var och en har sitt berättigande. Det måste finnas plats för alla i ett forum med så stora möjligheter som bloggen.

Kommentarer
Postat av: mildamakter

Så rätt så...

Postat av: RS

Jag håller med dig, det finns plats för olika slags bloggar. Den ena sorten är inte finare än den andra.
Men antalet besökare är sällan ett bra mått, för besökare kan vi få genom googleträffar, genom fusk och andra sätt som egentligen inte har med läsarnas intresse att göra.
Trevlig blogg det här förresten.

2006-12-30 @ 11:10:34
URL: http://kulturbloggen.com/
Postat av: Inga M

RS: Tack för goda ord!

2006-12-30 @ 11:18:22
Postat av: frktjatlund

De bloggar jag återkommer till är nog ganska lik min egen, en blandning av stort och smått. Ensidiga bloggar är inget för mig. Jag vill bli lite överraskad.

2006-12-30 @ 15:57:23
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Trolda

Bloggandet för mig var från början ett roligt sätt att "bara skriva"...Nu har man så FÄST sig vid ett antal andra bloggare och följer dem med GLÄDJE genom den besynnerliga vardagen. Ibland helt odramatiskt med små anekdoter om verkligt vardagliga ting, ibland mer dramatiska upplevelser.Jag är också förundrad över den glädje jag faktiskt känner av att även få dela MIN lilla vardag med andra, och som du just sa;"lite snällhet o uppmuntran i farten".Att både GE o TA...En vänlig kommentar här o där..Och själv känner jag styrka o lycka över mina vänliga små bloggbesökare! En KRYDDA i Livet!

Trolda - kryddig!

2006-12-30 @ 17:57:17
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Excessa

Håller med dig om att alla måste få ha sin plats i blogglandet, för vi är ju alla olika, Tack o Lov!
Och för min del så är vardagens vänliga ord betydelsefullast.
Sen är det också upp till var och en om man vill Pinga, placera sig på kartor mm mm (guu vet vad som finns för att locka besökare), för det finns inga måsten med en blogg eftersom den är Din, och det betyder att Du gör som Du vill och känner dig bekväm med!

2006-12-30 @ 20:33:41
URL: http://excessa.blogg.se
Postat av: En liten tant

Jag kan bara instämma i allt du skrivit ovan. Gott Nytt År!

2006-12-30 @ 20:42:53
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Inga M

Tjatis: Så är det för mig också, mest lite omväxlande bloggar. Jag har försökt intressera mig för rena samhällsdebattsbloggar också men orkar liksom inte med det gravallvarliga och opersonliga.

Trolda: Det Du beskriver så bra är nog upplevelsen av dagboksskrivandet när det är som bäst.

Excessa: Ungefär det ville jag beskriva i mitt inlägg. Att var o en måste känna frihet att utforma sin blogg så att den passar de egna behoven. Herregud, tänk om vi kommer att hålla på så här år efter år samma bloggare på samma sätt o följa varandras liv. Vad spännande!

En liten tant: Gott Nytt År Du också

Gott Nytt År till Er alla!

Det finns en kommentar som jag ska publicera imorgon, men jag vill hinna formulera ett svar på den först. Har inte haft tid till genomtänkt bloggande nu. Men hoppas hinna imorgon efter dagens jakt.

2006-12-31 @ 00:36:32
Postat av: petra

ja, med risk för att bli outhärdligt upprepande så kan jag ju bara instämma fullständigt i alla ovanstående samt dina ord! Jag själv skrev nåt liknande i en lite hätsk debatt bland blogare förra året då det just uppstod egendomliga uttalanden om vilka bloggare som borde elimineras...
Hur som helst; jag kommer att lägga ut hela utställningen på min hemsida vad det lider - där finns redan nu dels min förra utställning och alla andra målningar genom trettio år....gå in på www.musicomatrix.com och klicka på Biografi - där hittar du allt sånt..

gott nytt!!!

2006-12-31 @ 10:23:10
URL: http://sallyklee.blogg.se
Postat av: Lena Bennet

Tack, att läsa din blogg är kul /Lena

2006-12-31 @ 12:21:01
Postat av: Inga M

Hej Lena! Roligt att Du tittar in. Du är en av få besökare som jag känner irl. Hoppas Ni har det bra i nya bostaden och trivs med lägenhetsboendet även i juletider. Du o gubben önskas Ett Gott Nytt År av mig o Roland!

Alla: Jag har bilder som jag borde publicera o skriva om, jag har kommentar som väntar på att publiceras o svaras på. Vi har upplevt trevliga evenemang under helgen som jag vill berätta om. Men allt får anstå till efter helgerna. Ikväll blir det som sagt nyårsfirande nere vid sjön. Imorgon är mammorna här på nyårslunch.Vi hoppas som vanligt att få telefonkontakt med barnen runt tolvslaget.

2006-12-31 @ 15:59:39
Postat av: Snurran

Ett gott nytt år önskar jag er...*kramis*
Känns glädjande att du länkat till min blogg !

2006-12-31 @ 17:13:25
Postat av: Lena

Hmmmmm..... undras vart jag kommer in? Förvirrad medelålders kvinna? Förmodligen dagbladsbloggare, def inte kändis, inte ens dabattör.... vanlig svensson...
MEN, många okända sympatisörer och "vänner" hittar man - förmodligen bland de andra nollorna! Ajdå, kanske en och annan tå vart öm, men...

Nu ska jag inte utveckla/inveckla mig mera i detta. Underbart äre att få äran å förmånen att skriva och lära känna personligheter lite varstans i vårt avlånga land.

Å GOTT NYTT ÅR till dig Inga (min namne)

/Lena

2006-12-31 @ 19:55:40
URL: http://momma.blogg.se
Postat av: Inga M

Snurran: Tack det samma till Dig!

Lena: Jaha, min namne (!). Gott Nytt År till Dig också!

2007-01-03 @ 00:10:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback