"Ture i Berg" skulpturer "Hit men inte längre"



Ture i Berg levde som en ensling i mitten på 1900-talet. Han var nog aldrig utanför Silleruds gränser och han hade aldrig sett en konstutställning. Men han hade en obändig kraft och lust att skapa bilder och figurer.  Han gjorde ett stort antal skulpturer av sånt som fanns på den lilla gården upp i skogen och ställde ut alltsammans i grupp så att det syntes från vägen. Motiven var hämtade från hans vardag; djur och människor. Hans kvinnofigurer är ofta lite barska och motsträviga. Den enda kvinna han kände väl var tydligen hans mor, något vanligt kärleksförhållande hade han aldrig.

Den här kvinnofiguren kallade han "Hit men inte längre". Hjulet som står bredvid hör inte dit utan är eg. en del av ett vindkraftverk tror jag. Alla figurerna finns nu under tak för att inte förstöras, men någon utställningslokal har inte gått att få.


Kommentarer
Postat av: En liten tant

Vilka härliga figurer! Konstnärsödet påminner lite om Lim-Johan som bodde i Hälsingland och målade tavlor. Enslig, lite udda gav han bort tavlor som bönderna hängde på dass. Efter hans död blev han så upptäckt och geniförklarad.

Postat av: Inga

Man slås verkligen av de här människornas skapardrift. Den måste vara väldigt stark. Medan de lever så hyllas de knappast, snarare hånas och någon ekonomisk vinning har de inte heller av den skapande verksamheten. Men ändå håller de på....

2006-04-25 @ 18:16:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback