Påskkärring 1

38735-140
Traditionen i bygden bjuder att barnen går påskkärring, dvs de blir skjutsade av förädrar i bil. Då ska de snabbt slita upp dörren och slänga in påskbrev i hallen och skrika GLAD PÅSK. Påskbreven är påskteckningar som vikits till en ficka och i den finns det godis.

Sen ska man åtminstone här i Sillerud försöka jaga påskkärringarna och fånga in dem.  Roland älskar att gömma sig bakom dörren o jaga dem vildsint under avgrundsvrålande. Alla barn närmar sig vårt hus med skräckblandad förtjusning. Märta som syns här på bilden och storasyster Matilda stannade för säkerhets skulle i halva trappan och kastade in påskbrevet därifrån medan fadren fick öppna dörren.   Sen sprang hon för livet.

Det kan ibland vara så att mammorna kör och papporna bjuds på en snaps. Påskkärringarna bjuds på godis och numera kanske en liten peng. 

När våra barn var små så var det vissa år så många barn att de kördes runt med traktor och vagn. De fick sitta på flaket.


Kommentarer
Postat av: Lillan

Tänk så annorlunda det blivit mot när jag brukade klä upp mig till påskkärring! Det var på 50-talet och då skjutsades man inte omkring utan gick för ' egen maskin'. Vi sprang upp och ner i trapporna och knackade på dörrar och ropade Glad Påsk! Vanligtvis fick man lite gott eller pengar som tack och det lades i den obligatoriska kaffepannan som en av 'kärringarna' bar på. Efteråt delades allt ut så rättvist som möjligt.

Men inte alla blev glada över våra besök. Jag minns en gång, när vi knackat på en dörr i ett hyreshus och önskat Glad Påsk, att dörren smälldes igen med orden " Vad skall ni ränna här och tigga för?" :(

Lillan i Cornwall

2006-04-16 @ 12:07:52
Postat av: Inga

Kul att Du hörde av Dig o berättade. Traditionerna är nog olika i olika delar av landet. Sen ändras de nog en del över tid också.

Här kan barnen inte gå för egen maskin, det är kilometrar och mil mellan varje ställe så skjutsning är nog ett måste

2006-04-17 @ 23:54:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback