Kolbullestekning med Radio Värmland - bild

38735-151

Radio Värmland var idag i Sillerud o gjorde i direktsändning programmet Utflykt. Roland bidrog med att steka kolbullar vid lanthandeln på en Värmländsk eldstubbe. Eldstubben är ett behändigt sätt att laga mat utomhus på. Man tar en stubbe, sågar med motorsågen ner ett kors i stubben, lägger några stenar på eller några spikar i,  häller ev i tändvätska,  tänder på och steker kolbullarna i pannan som man kan ställa på stenarna alternativt spikarna. Det brinner en god stund och blir ett stabilt underlag för matlagning.

Receptet på kolbullar är hälften kornmjöl, hälften vetemjöl, lite salt och vatten till så det rinner. Först bryner man bacon el fläsk i pannan, sedan häller man på smeten, steker på båda sidor. (Roland vänder varje pannakaka genom att kasta den upp i luften!). Sedan äts med lingonsylt till.

Detta är gammal skogsarbetarmat från förr. Det var enkla ingredienser att ta med till skogen och de höll sig hela veckan tills man kom hem på helgen. Skogsarbetarna låg ofta ute i skogskojor hela arbetsveckan eftersom det var långt hem och hästen var det enda fortskaffningsmedlet.  Kolbullar är också bra utflyktsmat. Vi brukar ta med smeten färdigblandad i en större flaska och bacon färdigtärnad i en burk och en liten stekpanna. Lättvindigt vid brasan eller eldstubben.

Roland avrundade programmet idag med att berätta en historia som var lite på gränsen. Jag återger den i alla fall inte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback