Hotet från bloggen!!

Jag skrev lite aningslöst för ett tag sen några tvärsäkra synpunkter på bloggande som  utgick mycket från mitt eget bloggade och från en del som jag då läst. Men jag får ta tillbaka tror jag efter att ha tagit mig tid att surfa runt lite i bloggvärlden.

Jag skrev att bloggandet var ett opretensiöst (stavas det så??) skrivande, men det var det visst inte alls alltid. En del är det men tävlandet har uppenbarligen nått in överallt o är livligt påhejat av tidnings-siterna. Här ska koras bästa blogg i olika kategorier!  Det finns bakom en del av bloggandet tydligen uttalade  och höga ambitioner, inte bara att leka med tankar och ord utan att verkligen bli bäst.  

Vad jag dessutom upptäckte och som förvånade mig var att det finns bloggande som är ett uppenbart hot mot pressens vanliga journalistik. Jag brukar läsa några bloggar som är skrivna av människor som har en mer eller mindre tydlig anknytning till professionellt skrivande. Där är skrivskickligheten hög och dessutom parad med en god reflektionsförmåga och kreativitet.  Att läsa dem roar och berör mig.

Men det som överraskade mig var att några bloggar är mycket skickligt uppbyggda av rena amatörer, uppenbarligen utan journalistisk utbildning eller yrkesmässig skrivträning. Några utnyttjar möjligheten till att använda bilder tillsammans med fin grafik och god smak till att göra produkter som är så väl genomarbetade att de borde kännas hotande för en del väletablerade skribenter.

Några av de mest publicerade skribenterna håller inte den klassen alls, de verkar rida på ett etablerat namn (typ Jan Guillio, EvaEmma Andersson som exempel).

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Jag tycker du är en mycket god skribent själv, Inga!

Jag skulle kunna räkna upp några till som inte är så lysande, men jag gör bäst i att avhålla mig från sånt...

Tävlandet är tröttsamt. Särskilt när man kommer in på bloggar där man uppmanas rösta på vederbörande i en av dessa otaliga tävlingar. "Gullungar, rösta på mig". Jag spyr!

Postat av: Inga

Tack för de vänliga orden!

2006-04-10 @ 05:06:05
Postat av: Manon

Jag blundar för det där. Omärkligt blir man ju påverkad av tävlandet. Jag gillar ju att skriva och det är via bloggen jag kan få lite utrymme från mitt privatliv (jättegulligt privatliv visserligen med nu 2 st 2-åringar och 2-åringar är otroligt roliga varelser...och en snart 4-åring som börjar fatta allt mera, och en snart 9-åring som ska ha ett eget liv utanför alla småsyskon) men NÅT eget rum ska man ha:)).

Det där med kändas bloggar, har läst Skugges och det är ju dagboksanteckningar och bilder men jag antar att "riktiga" skribenter lägger hellre mer krut på sina krönikor? Och att det inte är sp lustigt att ge ut sig själv så när man är känd...?

Är nyfiken på vilka bra bloggar som är hot mot journalistiken?

Måste erkänna att jag hinner inte blogga runt och _läsa_ och _kommentare_ som jag vill för den tiden finns inte. Så jag har hittat några stycken jag återkommer till och ibland utökas det av tips tex, som faderjonatans sida (har en länk till honom från mig, kan inte den utantill).

Apropå hot mot journalistiken., Metros, har ju efterlyst skribenter från förorterna för att de ska följa vad som händer på nära håll i förorten, de som verkligen bor där och alllt och som vet...Nu har tydligen nåt journalistfack (?) klagat på detta för de tycker att det urholkar journalistens värde att "vanliga dödliga" skriver artiklar...Men, jag ser det inte alls så! Lite sidotanke apropå ambitiöst bloggande och tävlande.

Hur hittar man till de du radade upp? EbvaEmma osv? Blev bara nyfiken, inte för att jag kommer vara där ofta, men efter vad du skrivit, blev jag nyfiken:)).

För att återgå till tävlandet, jag försöker att backa ur då jag ser listor för det påverkar...vare sig man vill eller inte. Jag vill inte att det ska kännas som tävlande....Trodde ärligt talat inte att sådant fanns för några månader sedan...

2006-04-10 @ 05:26:06
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Inga

Jag får väl ärligen säga att jag inte har de här "proffsiga" bloggarna kvar, vare sig i minnet eller antecknat. Det är inte så ofta jag har tid att ge mig ut på "långfärder" i bloggvärlden och jag har redan hittat de bloggar jag behöver. Bättre att ha några med bra kontakt än många ytliga bekantskaper när nu tiden inte vill räcka till allt. (Ungefär som det verkliga livet, irl heter det visst)

Den enda jag på rak arm kommer ihåg för den är så enkel är husmusen. Hon gör en mycket snygg och välgjord blogg med heminredning. Bra bilder, text och grafik. Verkar ha bra koll på vad som är aktuellt också. Tror utan att vara alltför insatt i branschen att hon skulle platsa på ett magasin i den här genren.

EvaEmma o Guillou snubblar jag förstås över i kvällstidningarna o inte på bloggen och jag tycker deras texter är dåliga. EE är slätstruken och ytlig. Guillou är bara så trist förutsägbar; "heja islam!". Flera bloggare presterar bättre krönikeskrivande.

Tråkigt att man inte vågade släppa fram "vanliga dödliga" i skrivande när det handlar om att fånga upp erfarenheter som är unika, så som Du beskriver från Metro. Det verkar lite inkrökt, typ sällskap för inbördes beundran. Annars så är det väl kanske så att detta med att skriv professionellt har sina ramar och regler som det kan vara bra att vara insatt i genom en viss utbildning för ändamålet.

2006-04-10 @ 22:28:28
Postat av: Inga

Glömde förstås säga också att de bloggar jag läser mest uppfattar jag som väldigt givande och välskrivna, annars skulle jag inte läsa dem, dvs bl.a. Din, Annaas, Petras och någon mer. Men dem känner Du ju redan till så dem nämnde jag inte...

2006-04-10 @ 23:05:19
Postat av: Annaa M

Problemet med Metro är att de skribenter man söker helst inte ska ha fyllt 23. Vet de inte vilka som sitter och läser deras tidningar? För att inte tala om dem som mödosamt viker ihop och tar med sig hem för att de inte har råd med en prenumererad dagstidning!

Gäller ju delvis kvällstidningarna också. Yngre, yngre, yngre... Ewa, som är jämngammal med oss, tog upp det i min blogg för ett tag sedan, hur få av kvällstidningskrönikörerna som medelålders kvinnor framförallt på landsorten kan känna någon identifikation med.

Jag har deltagit i en officiell "tävling" en gång, föreslagen av "min" redaktion. Jag tror inte juryn ens läste mina kåserier... skvallervägen fick jag höra "för gammal", "skriver för gammaldags", "för liten upplaga" (60 000!). Gissa vem som blev nominerad i min kategori??? Björn Ranelid!!!!!!!!!

2006-04-11 @ 23:42:44
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga

Jag förstår att det ligger både "automatisk könskvotering" (dvs män väljer män) och "bekantskapskorruption" bakom sådana val som Du beskriver. Om jag vore kvällstidningsredaktör så skulle jag sträva efter att få spridning bland krönikörer, för att spegla bredden hos läsekretsen.

Vore himla kul att läsa bitska och humoristiska texter från perspektivet skola, vård och omsorg t.ex. Det är områden som rimligen borde beröra många läsare.

2006-04-12 @ 06:01:27
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback